De raad van bestuur van de VRT heeft dinsdag het voorgelegde transformatieplan van de openbare omroep goedgekeurd. Dat meldt de VRT in een persbericht. In 2023 daalt het aantal werknemers van de VRT voor het eerst structureel onder de 2.000. “1.880 medewerkers zullen nog iedere dag het beste van zichzelf geven om de publieke omroep relevanter dan ooit te maken voor iedereen”, klinkt het.
Met het dinsdag goedgekeurde plan zullen nog ongeveer 68 medewerkers het bedrijf gedwongen moeten verlaten. In de periode 2023, 2024 en 2025 zullen ongeveer 100 voltijdse werknemers op natuurlijke wijze uitstromen. De publieke omroep zal 1 op de 2 van die medewerkers, die veelal door pensionering uitstromen, niet vervangen.
De soap ‘Thuis’ zal vanaf begin volgend jaar geproduceerd worden door productiehuis Eyeworks. De VRT nam de strategische beslissing om fictie niet langer intern te produceren. “De publieke omroep blijft investeren in het genre, waarin het marktleider is, maar voortaan enkel in samenwerking met de externe productiesector. De investeringen in fictie zijn zowel technisch als financieel te belastend geworden om alleen te dragen”, luidt het.
De openbare omroep moet besparen van de Vlaamse regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken. In april stelde CEO Frederik Delaplace een ‘transformatieplan’ voor, waarbij aanvankelijk sprake was van 116 naakte ontslagen, het niet vervangen van vijftig natuurlijke vertrekkers en de uitbesteding van ‘Thuis’.
De raad van bestuur van de VRT keurde het bijgestelde plan dinsdag goed, nadat het maandag ook al besproken werd op het Sectorcomité met de Vlaamse regering en de vakbonden. Met het akkoord wordt groen licht gegeven voor de implementatie van het plan.
De raad van bestuur van de openbare omroep erkent dat het plan “een zware impact heeft op de mensen die de VRT moeten verlaten”. “VRT zal er alles aan doen om deze medewerkers zo goed als mogelijk bij te staan en te begeleiden richting een nieuwe job”, klinkt het. De raad pleit in het verlengde van het plan voor “een blijvend ambitieuze, maatschappelijke rol voor de publieke omroep en een financieel kader dat hier de nodige ruimte voor geeft”.
De VRT wil als onderdeel van de transformatie ook investeren in gerichte digitale oplossingen voor het personeel en nog “minstens 30 uitgesproken digitale profielen” aantrekken. “Dat is belangrijk om in een sneller tempo te kunnen inspelen op het radicaal wijzigende mediagebruik”, aldus de openbare omroep.
Bron: Belga