Event: Governance Summit op 6/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Governance Summit op 6/06 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.

Sterke raad van bestuur zorgt voor betere financieringskeuzes

Bedrijven met een sterke raad van bestuur zijn minder afhankelijk van leveranciersfinanciering en maken gezondere financiële keuzes. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek naar de impact van bestuursherformingen in 38 landen. Sterker bestuur helpt bedrijven niet alleen hun financieringskosten te verlagen, maar ook hun prestaties te verbeteren.

Het onderzoek, getiteld “Corporate Governance and Supplier Financing: Evidence from Global Board Reforms”, werd uitgevoerd door wetenschappers uit de VS en Canada. De resultaten tonen hoe hervormingen in de raad van bestuur leiden tot beter risicomanagement en efficiënter gebruik van financieringsbronnen.

Wat maakt een raad van bestuur sterk?

De studie benadrukt vier eigenschappen van een sterke raad van bestuur die bijdragen aan betere governance:

  1. Onafhankelijkheid van bestuursleden
    Onafhankelijke bestuursleden, zonder nauwe banden met het management, zijn cruciaal voor effectief toezicht. Ze voorkomen belangenconflicten en verhogen de transparantie in de besluitvorming.
  2. Scheiding van rollen
    Wanneer de CEO en de voorzitter van de raad niet dezelfde persoon zijn, wordt de macht verdeeld. Dit vermindert de kans op te veel invloed van één individu en versterkt de controlemechanismen binnen het bedrijf.
  3. Sterke controlemechanismen
    Een effectieve raad beschikt over onafhankelijke auditcommissies en externe auditors. Deze waarborgen dat financiële rapportages accuraat zijn en dat mogelijke misstanden tijdig worden gesignaleerd.
  4. Actief en betrokken toezicht
    Een sterke raad is niet slechts een formaliteit. Ze spelen een actieve rol in strategische beslissingen en zorgen dat de belangen van aandeelhouders en andere stakeholders gewaarborgd blijven.

Wat zegt het onderzoek?

Het onderzoek, dat data analyseerde van meer dan 28.000 bedrijven over een periode van tien jaar, laat zien dat:

  • Bedrijven met een sterke raad minder gebruik maken van leveranciersfinanciering, zoals uitgestelde betalingen.
  • Deze bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot goedkopere financieringsopties, zoals bankleningen of aandelenkapitaal.
  • Hun financiële prestaties verbeteren door betere investeringsbeslissingen en lagere financieringskosten.

Daarnaast zijn de effecten van sterker bestuur groter in landen met goed ontwikkelde financiële markten. Hier kunnen bedrijven sneller overschakelen op alternatieve financieringsbronnen.

Waarom is dit belangrijk?

Leveranciersfinanciering is vaak een dure en inefficiënte manier om cashflowproblemen op te lossen. Voor bedrijven met zwakke interne governance is het echter vaak de enige optie. Dit onderzoek toont aan dat investeringen in governance niet alleen de financieringsstructuur van bedrijven verbeteren, maar ook bijdragen aan hun winstgevendheid en financiële stabiliteit.

Wat kunnen bedrijven en bestuurders leren?

Bedrijven die hun raad van bestuur versterken, kunnen efficiënter omgaan met externe financiering en risico’s beter beheersen. Voor beleidsmakers biedt het onderzoek inzichten in hoe hervormingen in governance bijdragen aan economische stabiliteit, vooral in markten waar alternatieve financiering moeilijk toegankelijk is.

Bron: Cumming, D.J., DeLisle, J., Lei, J., & Yang, Z. (2025). Corporate Governance and Supplier Financing: Evidence from Global Board Reforms.

Guido Vernant

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in