Zorgkoepel Zorgnet-Icuro pleit voor een grondige hertekening van de ziekenhuisfinanciering, in combinatie met een “ander model van gezondheidszorg” en een hertekend ziekenhuislandschap. De koepel reageert daarmee op de jaarlijkse doorlichting van de ziekenhuisfinanciën door Belfius. Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vraagt een expertenadvies dat er tegen 1 juli volgend jaar zou moeten zijn.
Uit cijfers van de grootbank bleek vrijdag dat de 89 algemene ziekenhuizen in België ook in 2023 niet uit de rode cijfers geraakten. Alles samen tekenden ze een gewoon bedrijfsresultaat op van -174 miljoen euro. Vierendertig ziekenhuizen sloten het jaar af in de min en moeten dus uit hun reserves putten om rond te komen. Het is het tweede jaar op rij dat de ziekenhuizen een negatief bedrijfsresultaat optekenen.
Zorgnet-Icuro reageert bezorgd. De vrees bestaat dat achtereenvolgende jaren van putten uit financiële reserves de investeringen afremmen. In Vlaanderen is dat al te zien in een dalend investeringspeil en een graduele veroudering van het patrimonium, klinkt het.
De koepel boven alle Vlaamse algemene ziekenhuizen herhaalt het pleidooi voor een hertekening van de ziekenhuisfinanciering, waarbij moet worden afgestapt van de nadruk op prestaties richting een rechtstreekse financiering van de activiteiten. Maar het kan niet bij louter een financiële hervorming blijven. Volgens gedelegeerd bestuurder Margot Cloet moet ook de zorgorganisatie en de efficiënte inzet van overheidsmiddelen herbekeken worden. “Het ziekenhuislandschap van de toekomst moet er gedifferentieerder uitzien, met taakafspraken en een doorgedreven samenwerking met de eerste lijn. We moeten met andere woorden van een individuele kijk op zorg evolueren naar een aanpak op het niveau van de gemeenschap.” Voor uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) moeten de hervormingen in het regeerakkoord van de volgende federale regering terechtkomen. Hij is wel van plan om de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen te vragen om een onafhankelijk expertenadvies, dat er tegen 1 juli 2025 zou moeten zijn, “zodat men er reeds tijdens het eerste jaar van de nieuwe legislatuur mee aan de slag kan gaan”.
Belga