Met de inwerkingtreding van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) op 1 mei 2019, kregen Belgische ondernemingen een unieke kans om hun structuur te moderniseren en flexibeler te maken. Ondanks deze voordelen bleek dat slechts een deel van de bedrijven tijdig hun statuten aanpasten; op 1 januari 2024 had ongeveer 32,85% van de 430.000 betrokken bedrijven deze kans gemist en werden zij automatisch omgezet naar een standaard juridische vorm.
Uit onderzoek van GraydonCreditsafe blijkt dat bedrijven die hun statuten wel tijdig aanpasten significant beter presteren op het gebied van financiële gezondheid, frauderisico en ESG-prestaties (milieu, sociaal en bestuur). Zo vertoonden bedrijven die de overgang tijdig maakten 73% minder financiële problemen, 187% minder frauderisico en 27,5% betere ESG-indicatoren vergeleken met bedrijven die niet tijdig handelden. Deze bevindingen benadrukken het belang van proactief en goed bestuur. Bedrijven die actief gebruik maakten van de hervormingsmogelijkheden van het WVV, toonden aan beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen en kansen, wat duidt op een hoger niveau van management en strategisch inzicht.
“Goed bestuurde bedrijven hebben geprofiteerd van de kansen die het nieuwe Wetboek bood, terwijl een groot aantal van de andere bedrijven zich in een meer precaire situatie bevindt.”
Eric Van den Broele, Director Research & Development GraydonCreditsafe
Download het onderzoeksrapport
Foto: Saskia Vandecasteele