Nieuw: Book & Boards Event op 25/11 • Bekijk de sprekers

Nieuw: Book & Boards Event op 25/11 
Bekijk de sprekers

Nieuw: Book & Boards Event op 25/11 • Bekijk de sprekers

Nieuws uit de bestuurskamer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie en gespecialiseerde kennis voor actieve bestuurders.

Meer dan 1000 professionals schreven zich reeds in

Meer dan 0 professionals schreven zich in.
Nieuw bestuur voor nv Vlaamse Havens
De Vlaamse Regering draagt Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van het agentschap Wegen en Verkeer en Filip Boelaert, […]
Luc Haegemans, voorzitter Marmo
Luc Haegemans is een topbestuurder met bestuursmandaten in diverse bestuursorganen. Zijn ervaringen bij o.a. Brussels Airport, de Trappistenbrouwerij van Westmalle, de Belgische Volleyballiga en Marmo nv, deelt hij in een inspirerend interview voor De Bestuurder.
Governancetrends 2022 voorspellen zware en volle bestuursagenda
Bij het begin van een nieuw jaar pakt men al eens uit met een overzichtje van belangwekkende governance trends. Hier verlopen we de bevindingen van organisaties zoals de Europese Commissie, Russell Reynolds Associates, PWC , The BoardAgenda, The Corporate Governance Institute... Wat hebben zij voor u als bestuurder van een beursgenoteerde (of grotere) onderneming in petto?
OPINIE: “Onafhankelijke bestuurders, opgelet!”
Philip Verhaeghe koppelt een recent ‘fraudegeval’ bij een beursgenoteerde onderneming aan enkele deontologische vragen over de morele verantwoordelijkheid van de “onafhankelijke bestuurder”. Als we namens alle stakeholders willen dat die wettelijke “onafhankelijkheid” betekenisvol blijft moeten we de “nestbevuilers” streng durven toespreken.
Word steward van duurzaam ondernemen
André Nijhof is voltijds hoogleraar duurzaam ondernemen en verbinding aan de Nederlandse Nyenrode Business Universiteit. Hij is bovenmatig geïnteresseerd in hoe bedrijven duurzaamheid in hun kernprocessen verankeren. Voor De Bestuurder werkt hij graag mee aan deze voorbeschouwing op zijn Nyenrode Workshop tijdens onze ‘tweedaagse’ ESG & Ethisch Leiderschap in juni.
De Voorzitter: Tony Mary (Colibra)
Tony Mary startte zijn carrière als ambtenaar en klom op tot topmanager van technologiebedrijven als IBM en Belgacom. Bij het brede publiek werd hij bekend als afgevaardigd bestuurder van de VRT. Via een vriend kwam hij in contact met vier vrienden die een startup wilden oprichten. Het waren Pieter De Leenheer, Stijn Christiaens, Felix Van de Maele en Damien Trog, de oprichters van Colibra. Hij kwam zo in de front-row seat bij Belgiës eerste unicorn in de technologiesector en werd er voorzitter.
Hoe lijst je wereldwijd de beste kopers van je bedrijf op?
De kans is groot dat de beste koper van je onderneming niet om de hoek huist. Steeds meer is het zaak om bij een bedrijfsovername over de landsgrenzen heen te kijken om de perfecte match te vinden. Maar in wat verschilt een internationale deal van een nationale? En hoe ga je te werk om wereldwijd de best mogelijke koper op de radar te krijgen? Philippe Craninx, Managing Partner Corporate Finance van accountancy- en consulting dienstverlener Moore Belgium: “Als je enkel binnen de eigen landsgrenzen kijkt, mis je gigantische opportuniteiten.”
Het grote klimaat-ontwaken, een call to action voor bestuurders!
Sandra Gobert, executive director van GUBERNA ziet in het herstel van de pandemie, een uniek momentum om een groene, inclusieve en veerkrachtige economie op te bouwen. Als kennisinstituut voor bestuurders wil ze met GUBERNA duidelijkheid scheppen in de vele initiatieven die gelanceerd worden. Daarbij ligt de focus op 4 pijlers voor een duurzame transitie: ESG, board dynamics, ethisch leiderschap en digitale transformatie.
ESG-rapportering is een werk van lange adem, maak er tijdig werk van
De bedrijfsvraagstukken rond milieu, maatschappij en bestuur (ESG) worden complexer, dringender en veelzijdiger dan ooit tevoren. Duurzaamheid groeide in geen tijd uit tot een strategische pijler die volwaardig en prioritair thuis hoort op de raad van bestuur. Bestuurders moeten de kans krijgen om ESG-gegevens consistent te verzamelen, op te volgen en te analyseren.
Opinie: Een governance penalty wegens  gevaarlijk spel
Bij zijn vertrek als voorzitter van Cercle Brugge in 2011, hield Frans Schotte een pleidooi voor meer goed bestuur bij de Pro League. Ondertussen zijn we meer dan 10 jaar verder, maar volgens opinieschrijver Philip Verhaeghe heeft de Pro League dringend een governancebooster nodig.
De voorzitter: Hilde Helsen (Toolbox)
Na een studie als ingenieur, bouwde Hilde Helsen een lange carrière uit in diverse management- en directiefuncties bij o.a. Exxon Chemical, Kemira, DBM/Lee Hecht Harrison. Daarna richtte ze TRAJECTUM op, een bureau voor transitiebegeleiding van individuen en organisaties. In 2008 leerde de sociaal gedreven onderneemster Toolbox kennen, een organisatie die expertise en ervaring ter beschikking stelt aan sociale organisaties. Helsen werd er in 2011 bestuurder en is ondertussen toe aan haar derde mandaat als voorzitter van Toolbox.
De Voorzitter: Vicky Corn, voorzitster Herw!n
“Ik ben mij er heel erg van bewust dat ik als voorzitter maar één kleine schakel ben in een veel groter geheel.” Vicky Coryn, al twee jaar in de voorzitterszetel van Herw!n en sinds 2015 algemeen directeur bij Groep INTRO, plaatst zichzelf dan ook liever niet op de voorgrond in een bestuur: “Ik ben er niet op uit om zelf te scoren, laat dat maar over aan de hele organisatie”, klinkt het duidelijk.
Opinie: Meer data in de raad van bestuur!
Naar aanleiding van de tiende verjaardag van Flow Pilots had opinieschrijver Philip Verhaeghe een gesprek met CEO en digital leader Dewi Van De Vyver. Ze is bestuurder bij Voka vzw en Thomas More, actief in het #STEMplatform van Françoise Chombar en was ICT Woman of the Year in 2020. Niet te verwonderen 'digitalisering van de bestuurskamer' het thema is van dit opiniestuk.
Valkuilen in due diligence bij internationale overnames
Bij elke bedrijfsovername is due diligence een cruciaal – zo niet, het meest cruciale – onderdeel van het complexe proces dat eraan voorafgaat. Die complexiteit neemt exponentieel toe bij een grensoverschrijdende transactie. “Bij een internationale bedrijsovername is een hoog kennisniveau van de buitenlandse markt vereist. Dat maakt deze overnames een stuk ingewikkelder dan een transactie in eigen land”, verduidelijkt David Valenne, Partner Moore Corporate Finance.
De Voorzitter: Karsten De Clerck (VUB)
Karsten De Clerck is sinds vorig jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB en hierdoor tevens lid van de raad van bestuur van het UZ Brussel. Bij het internationale management- en consultingbedrijf Egon Zehnder is De Clerck senior partner en o.a. actief in de domeinen board advisory en CEO search & succession. Een gedroomde gesprekspartner voor De Bestuurder in onze voorzittersreeks.
Wereldwijd lokaal sterk staan bij overnames
Om de zoektocht naar de meest geschikte overnemer voor een middelgroot Belgisch bedrijf tot een optimaal eindresultaat te brengen, is een internationaal perspectief noodzakelijk. Die blik heeft pas waarde in combinatie met een stevige voet aan de grond – lees: kennis én daadkracht – in de lokale markt van zowel verkoper als koper, waar ook ter wereld. Hetzelfde geldt per definitie ook voor Belgische bedrijven die een internationale expansie ambiëren.
De Voorzitter: Annick De Ridder, Haven van Antwerpen
Annick de Ridder (N-VA) is Vlaams volksvertegenwoordiger en Antwerps Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium. De Bestuurder ging met haar in gesprek over haar rol als voorzitter van de Haven van Antwerpen en de rol die politiek speelt bij het opnemen van een bestuursmandaat.
Zijn de aandelen van uw bedrijf ook van uw partner?
Bezit u aandelen in een vennootschap en hebt u een partner? Dan is het belangrijk te weten of u alleen of samen met uw partner eigenaar van deze aandelen bent. Wie het antwoord kent, vermijdt onaangename verrassingen bij een echtscheiding of een overlijden. Het antwoord wordt mee bepaald door uw samenlevingsvorm.
OPINIE: COVID19 maakte van HR en welbevinden prominente bestuursthema’s
Human capital - de kennis, ervaring en vaardigheden van een werknemer - is een belangrijke hulpbron voor organisaties en kan concurrentievoordeel bieden, vooral in een kenniseconomie. Volgens opinieschrijver Philip Verhaeghe heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat de strategie voor het menselijk kapitaal van de organisatie stevig op de bestuursagenda staat en in de strategische besluitvorming wordt geïntegreerd.
Dividendbeslissingen in familiebedrijven
Prof. dr. Anneleen Michiels van het Research Center for Entrepreneurship and Family firms aan de UHasselt en Prof. Dr. Vincent Molly van het Family Business Competence Center aan Antwerp Management School deden onderzoek naar dividendbeslissingen van familiebedrijven. Hun studie geeft voor het eerst een volledig overzicht van dividendbeslissingen in familiebedrijven, dat een uitstekende basis vormt voor het uitwerken van toekomstige studies op dit gebied.
Digitaal geletterde besturen scoren beter
Een bedrijf dat wil meetellen in het digitale tijdperk moet in zijn raad van bestuur minstens drie leden hebben die voldoende digitaal geletterd zijn. Het is bewezen dat dit tot betere prestaties leidt. Haalt de raad die norm niet, dan kan het bedrijf actie ondernemen om de digitale kennis van zijn bestuurders op te krikken.
Acht richtlijnen voor een Ethische Adviesraad
Een Ethische Adviesraad kan van grote waarde zijn voor een bedrijf. De praktische werking ervan is echter beladen met tal van uitdagingen. Susan Liautaud, auteur van The Power of Ethics en adviseur van tal van organisaties, geeft acht richtlijnen om toch tot een goed eindresultaat te komen.
Wat doet een goede voorzitter? Onze voorzitters aan het woord
De Bestuurder interviewde het afgelopen jaar heel wat voorzitters van diverse organisaties. Op basis van hun inzichten en ervaringen maakten we een analyse van de voornaamste taken van een goede voorzitter. Onze best practices bevatten getuigenissen van Omar Mohout, Leen Van den Neste, Danny Van Himste, Herman Daems, Trees Paelinck, Rudy Matheus, Hilde Laga, Luc Sterckx, Philip Alliet, Philip Haspeslagh Vicky Coryn en Peter Leys.
De Voorzitter: Luc Sterckx – InOpsys
De Bestuurder ging in gesprek met Luc Sterckx. Hij geeft les aan de KULeuven, is bestuurder bij onder andere Renewi en Sarens, en voorzitter van de raad van bestuur bij — opnieuw: onder andere — Febeliec, Arcadiz en InOpSys. Een ideale gesprekpartner over besturen en het voorzitterschap.
De voorzitter: Peter Leys (Materialise)
Na zijn studies rechten, belandde Peter Leys bij het prestigieuze Baker & McKenzie in Brussel, waar hij sinds eind jaren 90 onder andere Materialise bijstond als raadsman. Leys heeft vijfentwintig jaar van zijn carrière doorgebracht bij Baker & McKenzie tot hij voorzitter werd bij Materialise.
Opinie: board dynamics winnen snel aan belang
In het opiniestuk van deze maand, reflecteert Philip Verhaeghe over het belang van een gezonde bestuursdynamiek om de doeltreffendheid van het besluitvormingsproces te verhogen en een aangename omgeving te creëren waarin individuele bestuursleden gedijen.
Opinie: Staat cybersecurity al hoog op de agenda van uw raad van bestuur?
De digitale transformatie (nog versneld door de lockdowns) en de toegenomen connectiviteit tussen organisaties gaan wereldwijd gepaard met steeds grotere, frequentere en meer geavanceerde cyberaanvallen naar overheden, burgers en bedrijven. Maar hoe meer gedigitaliseerd onze economie en hoe meer data in de cloud, hoe aantrekkelijker het voor hackers wordt om die gegevens te willen stelen. De gevolgen van dergelijke cybercriminaliteit kan voor elke organisatie aanzienlijk zijn, variërend van zware operationele en financiële schade tot reputatieverlies.
De Voorzitter: Hilde Laga (GIMV)
De Bestuurder laat opnieuw een inspirerende voorzitter aan het woord. Hilde Laga is mede-oprichter van het naar genoemde advocatenkantoor Laga en gespecialiseerd in vennootschapsrecht en corporate governance. In 2014 ruilde ze haar job als advocaat in voor een carrière in het bedrijfsleven. Ze is lid van de raad van bestuur van Gimv sinds juni 2015 en voorzitter van Gimv sinds 1 april 2016. Laga is ook bestuurder bij Barco, Agfa Gevaert en Greenyard. Voorts is zij gasthoogleraar aan de KU Leuven en lid van de Belgische Corporate Governance Commissie … en houdt ze van schlagermuziek.
De tien vragen van een proactieve bestuurder
Lopen bestuurders van bedrijven niet te veel aan het handje van de CEO en het senior management? Bepalen die welke informatie ze geven en welke niet en sturen ze zo de beslissingen in de richting die ze wensen? Of kunnen bestuurders zich hiertegen wapenen en proactief bijdragen tot ingrepen die bedrijven doorheen een noodzakelijke transformatie leiden? We verzamelden alvast tien vragen die een bestuurder kan stellen.
Lijdt uw raad van bestuur niet aan zelfbedrog?
Voor raden van bestuur is het beheren van de risico’s een kerntaak. Vooruitziende bestuurders moeten bijgevolg bepalen hoe ze daarmee omgaan. Enige zelfreflectie is daarbij aangewezen. Kunnen de mentale vooroordelen van de bestuursleden hen blind maken voor bepaalde risico’s? Of ze zelfs nog groter maken?
De Voorzitter: Philip Alliet (AmCham Belgium)
De Amerikaanse Kamer van Koophandel in België (AmCham Belgium) is een van de grootste en invloedrijkste bedrijfsorganisaties van het land. Ze werd opgericht in 1948 en telt ongeveer 400 leden. De Bestuurder ging in gesprek met hun 'president'. Philip Alliet is voorzitter van AmCham Belgium en staat sinds april 2012 aan het hoofd van Aon in België en Luxemburg.
360°-perspectief: een must bij elke bedrijfsovername
Om van een bedrijfsovername vandaag een succes te maken, voldoet de aanpak van gisteren niet langer. Het complexe proces moet strak gedirigeerd worden waarbij elk aspect specialistische kennis vereist, terwijl de essentie toch een kwestie van intermenselijk contact blijft. Het antwoord op die uitdaging: Corporate Finance 4.0.
Opinie: Duurzaamheid in de bestuurskamer, nu!
Turid Solvang, oprichter & CEO van FutureBoards is ervan overtuigd: “Als maatschappij kunnen we ‘de duurzame ontwikkelingsdoelen’ enkel realiseren als ook bestuurders en topmanagers hierbij een leidende rol willen vervullen. Het is hoog tijd om te bespreken welke rol het bestuur voortaan moet spelen, hoe het moet werken en hoe het best is samengesteld. Er is dringend een ‘boardroom revolution’ nodig!
De Voorzitter: Herman Daems (BNP Paribas Fortis)
Herman Daems is voorzitter van BNP Paribas Fortis en Domo Investment Group, en bestuurder bij onder andere het European Corporate Governance Institute en Europalia. Hij doceerde aan Harvard Business School en IESE in Barcelona. Daems is ondertussen de langstzittende voorzitter van een bank in België en tevens ook de oudste. Dat maakt hem de ideale gesprekspartner voor een inspirerend gesprek over besturen en het voorzitterschap.
De Voorzitter: Omar Mohout (BeCentral)
Omar Mohout is voorzitter van BeCentral, een hub voor start-ups en scale-ups en tegelijk een digitale campus voor technologisch talent. Het voorzitterschap sluit nauw aan bij zijn indrukwekkend cv: entrepreneurship fellow bij Sirris, voormalig tech ondernemer, bedrijfsadviseur, keynote speaker, auteur van acht managementboeken, professor ondernemerschap aan Antwerp Management School en actief bestuurder bij diverse organisaties. Zijn bescheidenheid, gedrevenheid en passie voor technologie, maken Omar één van de populairste zakelijke influencers in de Belgische techwereld.
De lessons learned: deze vijf zaken hebben we al geleerd over Blockchain voor bedrijven
De grootste uitdaging voor bedrijven die blockchain-apps maken is niet de technologie, maar wél succesvol samenwerken met partners in het ecosysteem. Dat blijkt uit een onderzoek van Prof. Dr. Mary Lacity (directeur van het Blockchain Center of Excellence aan het Sam M. Walton College of Business) en Prof. Dr. Remko Van Hoek (uitvoerend directeur van de CSCMP Supply Chain Hall of Fame) waarin ze de eerste generatie blockchain-gebaseerde toepassingen onder de loep hebben genomen. Lacity en Van Hoek hebben hun bevindingen beschreven in het onderzoeksblad MIT Sloan Review.
Een nieuwe (tijdelijke) ‘chief’ voor elk probleem
Om nieuwe grote uitdagingen het hoofd te bieden, grijpen CEO’s vaak naar een handig hulpmiddel. Ze creëren nieuwe directiefuncties. Het is een signaal aan het personeel en de buitenwereld dat de bazen begrijpen wat echt belangrijk is en dat ze erom geven. Het helpt hen ook om middelen te mobiliseren en talent aan te trekken.
Opinie: Let’s go governance!
De recente verwikkelingen bij vzw LGU Academy, meer bekend onder de naam “Let’s Go Urban” zijn mede door de mediabekendheid van stichtster Sihame El Kaouakibi breed uitgesmeerd in de nationale pers. Hoewel vooral zij in het oog van de storm staat mogen we niet vergeten dat in principe alle bestuurders van de vzw LGU Academy collegiaal aansprakelijk zijn voor de al dan niet zware fouten die nu voorwerp worden van een gerechtelijk onderzoek.
De Voorzitter: Leen Van den Neste (vdk bank)
De Bestuurder had een gesprek met Leen Van den Neste, voorzitter van het directiecomité van vdk bank en van de raad van bestuur van Xior Student Housing. Ze is ook bestuurder bij Retail Estates. Als juriste met een accountancy-opleiding aan Vlerick op zak, ligt haar expertise bij het financiële luik van een organisatie. Maar de passie voor ondernemerschap en haar streven voor een inclusieve samenleving zijn nooit veraf.
Vier redenen om te focussen op een ecosysteem voor human capital
Managers hebben het vandaag de dag steeds moeilijker om hun personeelsbestand te definiëren. Ongeveer 75 procent van de respondenten in een wereldwijd onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) onder 5.118 managers ziet in hun personeelsbestand een combinatie van zowel werknemers als niet-werknemers. Het omvat naast de klassieke medewerkers nu ook flexwerkers, professionele dienstverleners, crowdsourced contributors enzovoort. Het managen van die gevarieerde groep is absoluut noodzakelijk, maar tegelijkertijd een enorme uitdaging. Onderzoekers Elizabeth J. Altman, David Kiron, Jeff Schwartz en Robin Jones definiëren ecosystemen als een goeie manier om beter om te gaan met de veranderingen binnen zo’n divers personeelsbestand.
De Voorzitter: Philippe Haspeslagh (Ardo)
Familiebedrijven zijn eigenaardige beestjes in de bedrijfswereld. Daar weet Philippe Haspeslagh alles van. Als voorzitter van Ardo, de samensmelting van de bedrijven van z’n vader en z’n nonkel, schippert Haspeslagh voortdurend tussen de familie en de raad van bestuur. “Een goeie voorzitter bereikt op z’n minst een consent, ook al is er geen volledige consensus”
Hoe trek je als familiebedrijf een externe ceo aan?
Een nieuwe of extra leidinggevende buiten de familie gaan zoeken? Voor heel wat familiebedrijven is dat ongetwijfeld een moeilijke beslissing. Maar naarmate het bedrijf groter wordt of ze naar de volgende generatie evolueert, groeit vaak de nood aan zo’n “buitenstaander”. De opties liggen echter niet voor het rapen, meent de juridische nieuwssite Jubel. Hoe kan jouw familiebedrijf de beste kandidaten aantrekken?
Moeilijke waardering van immateriële activa zet waardegedreven investeren onder druk
Waardebeleggers dreigen achter de feiten aan te hollen. Hun methodiek om aandelen te taxeren, is achterhaald. De immateriële activa, die belangrijker zijn geworden voor de toekomstige winstgevendheid van bedrijven, laten zich nu eenmaal moeilijk waarderen via de klassieke regels. Er is behoefte aan een nieuwe aanpak. De leer van Benjamin Graham en Warren Buffett moet op de schop.
How to: beslissingsgestuurde data-analyse doeltreffend gebruiken
Elke goede CEO ziet datagedreven besluitvorming als een onmisbare ma-nagementtool. Bedrijven hebben meer gegevens dan ooit, maar veel lei-dinggevenden moeten toegeven dat die data geen bruikbare inzichten biedt en over het algemeen teleurstellende resultaten oplevert. Dat schrij-ven onderzoekers Bart De Langhe en Stefano Puntoni in een artikel in MIT Sloan Management Review. Maar hoe moet het dan wel?
De Voorzitter: Danny Van Himste – Vlaams Innovatieplatform Logistiek
Hij is ingenieur van opleiding, maar Danny Van Himste - CEO van DHL in België en Luxemburg - belandde eind jaren 80 al snel in de logistiek. Ondertussen heeft hij zowat elke kant van die sector gezien, maar hij raakt het niet beu. “De uitdagingen blijven komen, dus het blijft boeiend”, zegt hij. Diezelfde drive steekt hij ook in zijn voorzitterschap bij VIL, het Vlaamse innovatieplatform voor de logistieke sector.
Hoe ziet de rol van de voorzitter eruit in crisistijden?
Voorzitter zijn van een raad van bestuur is een evenwichtsoefening. Hij of zij mag niet té betrokken zijn bij de uitvoering van de strategie van een bedrijf, maar mag tegelijkertijd ook niet te veel afstand houden. Ervaren voorzitters voelen de juiste balans aan. Maar in tijden van crisis, zoals die van COVID-19, is het niet ondenkbaar dat een voorzitter het evenwicht verliest en niet goed meer weet hoe hij die balans terug moet vinden. Twee onderzoekers, Adam Schmit en Gilbert Probst, hebben uitgezocht hoe voorzitters hun rol tijdens COVID-19 ervaren. Ze hebben hun bevindingen neergeschreven in het onderzoeksblad MIT Sloan Management Review.
De terugkeer van de SPAC’s?
Op Euronext Brussel noteert (nog?) geen SPAC, al ontging de trend Belgische investeerders niet. Vorige week trapte Avanti Acquisition zijn parcours op de NYSE af met een tankbeurt van 600 miljoen euro. De SPAC is in handen van de Egyptische Nassef Sawiris en zakenpartner GBL. De vraag is wanneer en of er een SPAC op Euronext (Brussel) zal noteren, bij voorkeur eentje dat lonkt naar de vele kleine tot middelgrote Europese bedrijven.
De Voorzitter: Rudy Mattheus (Niko Group)
In onze rubriek "De Voorzitter" laten we inspirerende voorzitters aan het woord. Rudy Mattheus bijt de spits af. Hij is voorzitter van het Belgische bedrijf Niko Group, Welzijnscentrum Salvator en Medimundi, een spin-off van spelbedrijf Cartamundi, UA en machinebouwer Cloostermans.
Slaagkansen voor een externe ceo in een familiebedrijf.