KBC hanteert voortaan een resem doelstellingen voor CO2-reductie om de klimaatimpact via de kredietverlening van de bank en het vermogensbeheer te verlagen. Sinds vorig jaar adviseert de bank reeds met een partner grote bedrijfsklanten bij hun transitie naar meer duurzaamheid. Die aanpak wordt uitgerold naar de kmo’s, met een eigen dochteronderneming. Dat maakte KBC woensdag bekend.
De Belgische bank-verzekeraar publiceerde net voor het eerst een specifiek klimaatrapport. Dat schetst de doelstellingen qua CO2-reductie op de korte (2030) en lange termijn (2050). Het gaat daarbij om de klimaatimpact van de kredietportefeuille en de activiteiten van vermogensbeheer, dus bancaire activiteiten. Ze vullen daarbij reeds bestaande richtlijnen van de bank aan.
Het gaat concreet om de sectoren energie, vastgoed, transport, landbouw, bouwnijverheid en metalen. Zo is er voor energie bijvoorbeeld sprake van een reductie van 39 procent van CO2-uitstoot tegen 2030, in dit concreet geval uitgedrukt in ton CO2 per miljoen euro financiering. De reductie staat in verhouding tot 2021. “KBC zegt een bedrijf vandaag niet de wacht aan. We zeggen tegen klanten in deze sector dat ze werk moeten maken van de klimaattransitie, en dat ze niet moeten wachten tot 2030 of 2050. En wij kunnen hen daar absoluut bij begeleiden”, aldus Filip Ferrante, directeur corporate sustainability bij KBC.
Voor de corporate klanten, de grote bedrijven, heeft KBC sinds vorig jaar een samenwerking met de firma Encon om hen bij te staan in de verduurzaming. Er is al sprake van meer dan 340 gesprekken met grote klanten, wat meer dan 200 adviescontracten opleverde. Binnenkort zullen kmo’s beroep kunnen doen op een gelijkaardige dienst. Dat klimaatadvies komt er via KBC Sunstainability Services, een nieuwe eigen dochteronderneming. Zo’n advies voor particulieren zou een volgende stap kunnen zijn.
KBC-CEO Johan Thijs benadrukt meermaals dat de bank al jaren inzet op duurzaamheid. “Het is geen modegrill”, maar een onderdeel van de activiteiten, klonk het. Analisten vragen de CEO ook steeds meer naar de kwestie, wat enkele jaren geleden niet het geval was. “We doen het niet enkel voor de bloemetjes en de bijtjes, we doen het ook omdat het alsmaar belangrijker wordt voor zij die ons financieren.” Thijs hamert in zijn visie wel op het ‘”transitoire”, in plaats van abrupte doelstellingen. Nieuwe ontginningen van olie en aardgas financiert KBC bijvoorbeeld niet meer. Een gascentrale zou KBC nu wel financieren, omdat ze nodig blijken in de energietransitie. Ook voor olie is er geen volledige ban, omdat aardolie velerlei toepassingen heeft. Ook is er reeds een steenkoolbeleid, dat mijnbouwbedrijven die steenkool delven uitsluit voor pakweg financiering. Dat resulteerde al in een dossier waarbij een klant geen financiering kreeg voor overname van koolactiviteiten.