Nieuw: Book & Boards Event op 12/05 • Bekijk de sprekers

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05 • Bekijk de sprekers

  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Ann Claes (JBC) over diversiteit en inclusief ondernemen op een krappe arbeidsmarkt

Ann Claes (JBC) over diversiteit en inclusief ondernemen op een krappe arbeidsmarkt

Op vrijdagnamiddag 12 mei gaat Ann Claes in gesprek over diversiteit en inclusie (DNI)met Rachid Et-Taibi, CEO van Morocconsult, en schrijver van het boek “Durf Inclusief te Ondernemen”. Eén en ander kadert in ons tweede “Books and Boards event” dat plaats zal vinden bij Montea in Aalst.  

Hoe kunnen verschillende achtergronden, karakters, overtuigingen, leeftijden en andere kenmerken voor bedrijven een meerwaarde betekenen? Leveren diversiteit en inclusie echt winst  en betere prestaties op voor bedrijven en organisaties? Ann Claes getuigt hierover over met een overtuigende en tegelijk ontwapenende vanzelfsprekendheid: “ Ja, je moet het gewoon doen.”

Wat is voor u een werkelijk diverse en inclusieve werkomgeving? 

Inclusie? Je kan er veel over zeggen en schrijven maar… eigenlijk moet je het gewoon doen. Het moet gewoon afstralen op de mensen. Ik zou het dus heel eenvoudig willen houden.  Ik denk aan de juiste persoon op de juiste plek, ongeacht zijn of haar geslacht, geloof, afkomst, etniciteit, leeftijd of andere persoonskenmerken.

Je kan veel regels en quota opleggen om tot meer diversiteit te komen.  Maar bij JBC zitten diversiteit en inclusie in onze ziel en geven wij dat gewoon door aan iedereen. We stralen dat uit: we walk the talk. Wij vinden het niet nodig om daar veel uitleg over te geven of regeltjes over op te schrijven. Maar na ons, bij de volgende generatie, kan dat misschien wel nodig worden. 

Waarom zijn diversiteit en inclusie op de werkvloer toch zo een  grote winst voor een bedrijf?

Als bedrijf word je gewoon rijker en sterker als je een diverse samenstelling hebt en als iedereen zijn gedacht mag zeggen of feedback kan geven.  Zeker een kledingbedrijf als het onze moet een weerspiegeling zijn van de veranderende maatschappij. We moeten er alle mogelijke meningen, gevoeligheden en voorkeuren vinden. En iedere medewerker moet gewoon zichzelf kunnen zijn. Er mogen zeker geen labels geplakt worden op mensen. We zijn gewoon mensen onder elkaar.

Anderzijds kan je daar in je rekrutering ook niet met een ‘tick the box’-aanpak op aansturen. Sommige dingen kan of mag je gewoon niet vragen om privacyredenen. De enige cijfers die ik voor de vuist weg kan geven is de man-vrouw verhouding (60% vrouwen!) en de leeftijdscategorieën. Maar je kan je voorstellen dat we hier in Limburg ook wel veel mensen met een allochtone afkomst verwelkomen. Zelfs de mensen die hier via het maatwerkbedrijf BEWEL ingeschakeld worden mogen zich een onderdeel van onze teams beschouwen. Iedereen is wie hij of zij is. Onze openheid naar alle verschillen moet niet nader benoemd worden. Want “normaal” bestaat eigenlijk niet: we zijn toch allemaal verschillend.

Voor bedrijfsleiders is het cruciaal om hun werkvloer zonder restricties of beperkingen toegankelijk te maken voor nieuw talent. Maar ik besef wel dat voor andere bedrijven misschien niet meteen zo evident is.

2023 01 24AnnClaesCRG JBC 014
Wees nieuwsgierig voor iedereen, dan kan je groeien

Waaruit blijkt concreet dat jullie inzetten op DNI?

Onze rekruteringsverantwoordelijke weet hoe belangrijk onze diverse bedrijfscultuur is. Zij weet dat nieuwe medewerkers daarin moeten passen. We hebben uiteraard regelmatig gesprekken maar we vertrouwen haar ten volle om onze verwachtingen te respecteren. Die inclusie kan ver gaan: wij hebben een tijdje een hooggeschoolde politieke vluchteling de kans gegeven om zich via een onthaaljob in het Nederlands te bekwamen en zich zo verder te integreren. Wij hebben ook al een persoon met het syndroom van Down tewerkgesteld. En uiteraard zijn er bij ons ook hoog sensitieve mensen of ADHD’ers aan het werk. Wij geven hen zeker geen label maar omdat er een groot vertrouwen heerst krijgen zij informeel een oplossing op maat.

Kent u onbewuste vooroordelen en blinde vlekken die DNI tegengaan? Welke stappen raadt u andere bedrijfsleiders aan?

Dat is een moeilijke. Wat ik wel kan zeggen is dat je als ondernemer wel wat moeite moet doen om diverse equipes samen te stellen. Elke mens is namelijk van nature geneigd om in zijn eigen netwerk vooral gelijkgezinden op te nemen. Je moet dus de moeite doen om bewust elders te zoeken om andere mensen te vinden.

Het is belangrijk ons te focussen op wat ons bindt, in plaats van wat ons onderscheidt. We verbinden ons met mensen, niet met hoe ze eruitzien. Wie zich baseert op uiterlijke verschijning, trapt in de valkuil van onbewuste vooroordelen. Als bedrijfsleider moet je dus in je leiderschapsrol gaan staan en je verantwoordelijkheid opnemen. Behandel iedereen gelijk, van de schoonmaakploeg tot de hoge kaderleden. Want we zijn allemaal mens, ongeacht onze achtergrond of kleur.

Hoe is de bestuurlijke organisatie bij JBC?

Mijn broer en ikzelf zijn de enige aandeelhouders in de raad van bestuur. Daarnaast hebben we nog drie mannelijk en twee vrouwelijke externe bestuurders.  Ook ons directiecomité dat wel af en toe van samenstelling verandert is zeer divers: momenteel twee vrouwen en vier mannen. We hebben heel bewust jong talent binnengehaald op sleutelposities.

2023 01 24AnnClaesCRG JBC 013
Je creativiteit wordt meer geprikkeld door het onbekende, het ongewone!

Wat zijn momenteel jullie grootste bestuurlijke uitdagingen?

Laat ik me tot deze drie beperken:

  1. De disruptie in de retailsector is al lang bezig maar de totaal andere aanpak van Zalando of Amazon is echt moeilijk te counteren.
  2. De opkomst van de tweedehandsmarkt en de voorkeur voor vintage is een nieuwe trend. Hoe ga je daar mee om als je business vooral draait om ‘nieuwe’ kleren?
  3. De druk op de kostprijs van energie, grondstoffen en transport is groot:  hoe moet je je prijszetting aanpassen zonder jezelf uit de markt te prijzen?

En duurzaamheid?

Wij zijn daar al meer dan twintig jaar mee bezig. Dat is voor ons niets nieuws. Of het nu gaat over de beperking van de uitstoot of faire en eerlijke arbeidsomstandigheden, maar ook de aandacht voor het werken met materialen met een kleinere impact zoals biokatoen en gerecycleerd polyester. En door in te zetten op tweedehandskleding (zoals onze Swap-events) dragen ook wij ons steentje bij tot het verminderen van de kledingafvalberg. Dat alles wordt intern goed opgevolgd door onze eigen Sustainability manager, maar dat is geen issue voor het bestuur.   

We eindigen natuurlijk met uw boekentips. Welke drie boeken durft u onze lezers echt aanraden?

“Customers the day after tomorrow:Hoe trek je klanten aan in een wereld van AI, bots en automatisering” van  Steven Van Belleghem.

“China’s new normal: hoe China de standard zet voor innovatie” van Pascal Coppens. En het boek “Durf Inclusief te Ondernemen” van Rachid Et Taibi ligt natuurlijk bovenaan mijn leeslijstje van mijn komende vakantieweek!

Neem jij op 12 mei ook graag deel aan de tweede editie van Books & Boards met als thema ‘change management in de bestuurskamer’? Schrijf je dan tijdig in via deze link

JBC, het familiebedrijf dat focust op maatschappelijke verbinding

Het verhaal van JBC start in 1975, wanneer Jean-Baptiste Claes zijn initialen uitleent aan de allereerste JBC-winkel in Schulen. Sindsdien groeide de moderetailer uit tot een toonaangevend familiebedrijf met een hart voor alle families. In 1985 gaf Jean de fakkel door aan zijn kinderen Bart en Ann, die vandaag JBC zij aan zij leiden als één van de grootste Belgische kledingketens. JBC telt maar liefst 115 winkels in België en Luxemburg en sleepte met zijn webshop reeds verschillende prijzen in de wacht.

De hele #JBCfamily is fier op zijn Belgische roots en gelooft sterk in lokale verankering en het ondersteunen van lokaal talent,. Dat gebeurt ondermeer met zijn Local Markets waar Belgisch talent een platform  krijgt. JBC streeft naar betaalbare en kwaliteitsvolle kleding, die geproduceerd wordt met respect voor de planeet en iedereen die erop woont. Daarnaast is het merk sinds 1 april 2015 lid van de Fair Wear Foundation en bovendien de eerste Belgische retailer die het ‘Bangladesh Veiligheidsakkoord’ heeft ondertekend. Het feit dat Ann Claes in 2018 werd uitgeroepen tot CSR Professional of the Year, is dan ook een mooie erkenning van deze inspanningen.

Ook in de winkels zet JBC maximaal in op duurzaamheid: in 2021 opende JBC zijn eerste conceptstore in Leuven, met duurzaamheid en familiebeleving als focus. Interactieve snufjes zoals een doe-het-zelf recyclagemachine, een ‘Studio Unique’ repair corner en interactieve schermen leren er kinderen spelenderwijs alles bij over duurzame mode. Als kers op de taart won JBC in 2021 de X² Award als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen. JBC is – samen met Belgische modemerken Mayerline en CKS – onderdeel van de Claes Retail Group (CRG) die zowat 1300 mensen tewerkstelt.                   

jbc store

Auteur: Philip Verhaeghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 1000+ professionals schreven zich reeds in