Is goed bestuur wel goed genoeg? Of moet er een dimensie aan worden toegevoegd? Ja, zegt advocate en activiste Marleen Denef van Impact Advocaten. “De huidige ondernemingsvormen schieten tekort. Ze zijn nog gestoeld op een patroon dat in de tijd van Napoleon werd ontwikkeld.” Denef is gastspreker op de Governance Summit van De Bestuurder op 6 juni. In dit interview deelt ze al enkele inzichten uit haar keynote.
Denef: “Doen we het dan niet goed ?, vragen bedrijfsleiders me soms. Het antwoord is: toch wel, je doet inderdaad al heel veel goede dingen zoals het creëren van welvaart voor de samenleving, werkgelegenheid voor je personeel en winst voor de aandeelhouders, maar ik nodig je uit om ook de impact van je onderneming op de planeet te onderzoeken.”
“De manier waarop we naar ondernemingen kijken, is nog altijd gebaseerd op een patroon uit de tijd van Napoleon. Vandaag zitten we echter in een heel andere tijd. We kijken aan tegen planetaire uitdagingen zoals klimaatverandering, vervuiling, verzuring van de oceanen… Ook bedrijven kunnen kijken hoe ze aan de oplossingen kunnen meewerken.”
De Bestuurder: Wat kunnen bedrijven en de bestuurders dan doen?
Marleen Denef: Bestuurders hebben een belangrijke rol te vervullen. Ze kunnen de bedrijven voeden met de inzichten, die nodig zijn om iets te doen aan de polycrisis waarin we ons bevinden.
Bedrijven zouden kunnen denken aan ondernemen met een extra positieve impact waarbij ze ook maatschappelijke meerwaarde nastreven, of aan het afstaan van een deel van hun winsten aan organisaties die maatschappelijke problemen oplossen.
Hebben bedrijven die bewust met ESG bezig zijn, dan al geen goede stappen gezet?
Dat gaat in de goede richting, maar ze werken binnen een bepaald model. Ik nodig hen uit om nog een stap verder te gaan.
Ik merk trouwens dat er al iets in beweging is gezet, maar het gaat traag. Hoe komt dat? Omdat we weerstand bieden tegen verandering.
Wat moet er dan wel gebeuren?
Ik wil hier naar mijn persoonlijke situatie refereren. Door een ongeval zit ik in een rolstoel. Ik had geen mogelijkheid om me te verzetten tegen die verandering.
Ik heb me afgevraagd hoe ik daar nu mee omga en ben tot vijf sleutels voor verandering gekomen, die ik tijdens de Governance Summit met het publiek zal delen. Dat zijn ook sleutels die onze bestuurders en onze bedrijven kunnen gebruiken als ze voor de verandering willen gaan.
Hoe dan wel?
Ik ga al één voorbeeld geven. Bedrijfsleiders en bestuurders kunnen mee verantwoordelijkheid nemen opdat het ook voor de volgende generaties nog goed is om op deze planeet te leven. Dat impliceert dat ze schadelijke productieprocessen weren of minstens de schade die ze berokkenen aan de planeet, herstellen.
Gelooft u dan niet in een vooruitgangsoptimisme, waarbij nieuwe technologie voor een oplossing kan zorgen?
Technologische ontwikkelingen kunnen ons zeker helpen, maar volstaan niet. Er is ook een morele component die moet bijdragen tot effectieve gedragsverandering. Of wat Václav Havel omschrijft als de kracht van de hoop: de overtuiging dat onze handelingen wel degelijk een verschil kunnen maken.
Marleen Denef geeft haar visie op onze Governance Summit van 6 juni in Vestar Antwerpen. Ze zal het in haar teaser talk hebben over ‘Is goed bestuur goed genoeg om als onderneming de maatschappelijke verandering aan te gaan?’
One thought on “Blijven onze ondernemingen in de tijd van Napoleon steken?”
Benieuwd naar deze vijf sleutels om met met verandering om te gaan, ook al zitten omstandigheden niet optimaal mee. Een gedreven ervaringsdeskundige, die de wijsheid heeft haar inzichten te delen en verdere inspiratie te bieden. Of zoals een andere wijsheid het soms stelt: the obstacle is the way. Wordt boeiende en inspirerende governance summit.