De Vlaamse Regering herbenoemt Joep Konings en Caroline Ven als vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest in de Nationale Raad voor de Productiviteit. De Nationale Raad voor de Productiviteit doet onderzoek naar het verloop van de productiviteit en het concurrentievermogen in België alsook naar de weerslag en de implementatie van de aanbevelingen die door de Europese instellingen ter zake zijn geformuleerd.
Profiel
Jozef (Joep) Konings promoveerde in 1994 in de economie aan de London School of Economics, waar hij leerling was van Nobelprijswinnaar Christopher Pissarides. Konings is hoogleraar economie en interim-decaan aan de Nazabayev University Graduate School of Business (NUGSB). Voordat hij bij NUGSB kwam, was hij vakgroephoofd economie aan de University of Liverpool Management School. Hij is ook directeur van het Centrum voor Regionaal Economisch Beleid (VIVES) aan de KU Leuven. Konings is een research fellow van het Centre for Economic Policy Research (CEPR, Londen). Zijn onderzoek richt zich op het concurrentievermogen van bedrijven, internationale macro-economie en microdrivers die macro-economische fluctuaties beïnvloeden.
Hij is betrokken geweest bij tal van onderzoeksprojecten van de EU, de OESO, de Asian Development Bank en andere instellingen. Konings heeft diverse papers gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zoals de American Economic Review, The Review of Economic Studies, The Review of Economics and Statistics, The Journal of International Economics en de Economic Journal.
Caroline Ven is CEO van pharma.be, de belangenvereniging van de farmaceutische sector op. Daarvoor was ze ook al CEO van The Blue Cluster, ook gekend als de Blauwe Cluster, een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven (Colruyt, Deme …) rond de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten op zee. Ze zetelt ook in de raden van bestuur van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), Bank J. van Breda en bpost.
Eerder was Ven ook gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Ethion, het vroegere VKW. Ze was ook kabinetschef voor sociaal-economisch beleid bij de premiers Leterme en Van Rompuy, beiden CD&V.
Productiviteitsgroei
Productiviteitsgroei is de belangrijkste motor van inkomensgroei op lange termijn, die op zijn beurt bepalend is niet alleen voor de evolutie van de levensstandaard, maar ook voor de ruimte die een overheid heeft om beleid te voeren. De financiële houdbaarheid van de overheidsfinanciën wordt immers in belangrijke mate beïnvloed door de hoogte van de inkomensgroei.
De huidige energiecrisis toont hoe belangrijk het is dat de overheid deze beleidsruimte behoudt niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook om een antwoord te kunnen geven op de sociale en milieu-uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Naast het beantwoorden van de uitdagingen op korte termijn is het dan ook belangrijk dat het beleid erover waakt dat tevens op langere termijn de vόόr de crisis al zwakke productiviteitsgroei niet nog verder wordt aangetast en integendeel, wordt gestimuleerd.
Lees het laatste jaarverslag van de Nationale Raad voor de Productiviteit via deze link
Bestuur
De Nationale Raad voor de Productiviteit wordt geleid door een Bureau, samengesteld uit:
- een voorzitter, voorgedragen door het secretariaat van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en
- twee vicevoorzitters, waarvan een voorgedragen door de Nationale Bank van België (NBB) en een door het Federaal Planbureau (FPB).
Het Bureau legt de agenda van de vergaderingen vast, net als de weerhouden onderwerpen die zullen worden bestudeerd door de Raad.
De Nationale Raad voor de Productiviteit telt 12 leden, zes op federaal niveau en zes op gewestelijk niveau :
- Siska Vandecandelaere (CRB)
- Luc Denayer (CRB)
- Catherine Fuss (NBB)
- Tim Hermans (NBB)
- Chantal Kegels (FPB)
- Joost Verlinden (FPB)
- Caroline Ven (Vlaams Gewest)
- Joep Konings (Vlaams Gewest)
- Marcus Dejardin (Waals Gewest)
- Astrid Romain (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
- Koen Declercq (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)