Het Instituut van Bedrijfsrevisoren (IBR-IRE) reikte dit jaar voor de 21ste keer de Awards for Best Belgian Sustainability Reports uit. De awards hebben als doelstelling om organisaties belonen en aan te moedigen om transparant te rapporteren over duurzaamheidskwesties door informatie, zoals milieu-, sociale en bestuurskwesties (ESG), te integreren in de jaarverslagen.
De ceremonie werd gevolgd door zo’n 250 belangstellenden. Dit jaar hebben 47 organisaties een rapport ingediend. De deelnemende organisaties zijn verdeeld over 37 “grote ondernemingen” die beursgenoteerd zijn of meer dan 250 werknemers hebben, en 10 “andere organisaties” waaronder “KMO’s” met minder dan 250 werknemers en organisaties zoals NGO’s, non-profitorganisaties, federaties, scholen of openbare instellingen.
De jury gebruikte evaluatiecriteria die grotendeels overeenstemmen met de GRI-normen en de in 2015 door de Verenigde Naties aangenomen Sustainable Development Goals (SDG’s). Duurzaamheidsverslagen op basis van nationale regelgeving, richtlijnen van de Europese Unie of internationale standaarden komen ook in aanmerking voor de Awards.
In haar eindconclusies stelde de jury dat het huidige landschap van duurzaamheidsverslaggeving steeds meer geharmoniseerd wordt met de initiatieven op Europees en internationaal niveau. De komende Europese richtlijnen (CSRD, EU Taxonomy, Due diligence) beginnen reële gevolgen te hebben voor bedrijven, vooral voor grote ondernemingen, maar indirect ook voor alle kleine en middelgrote ondernemingen.
“Bijna alle bedrijven in België zullen de gevolgen ondervinden van de veranderingen en praktijken op het vlak van rapportering die de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) met zich meebrengt. Banken en financiële investeerders zullen ook beter gaan kijken naar ESG-activiteiten van bedrijven die financiering zoeken. Het is dus hoog tijd dat kmo’s ESG gaan integreren in hun strategie, bestuur en rapportage”, zegt Marc Daelman, voorzitter van de jury. “De druk om te veranderen komt via diverse kanalen als media, sociale media, investeerders, stakeholders …, het is tijd om te handelen”.
Winnaar categorie “Grote organisaties”: Vandemoortele
In de categorie “Grote organisaties” werd voedingsbedrijf Vandemoortele als winnaar bekroond. De jury waardeerde dit zeer goed gestructureerde en prettig leesbare verslag, met een goede lay-out en duidelijke cijfers. Het biedt een zeer duidelijke matrix en duidelijke verbanden met doelstellingen. De evenwichtige aanpak met zowel positieve bijdragen als huidige uitdagingen verhoogt de geloofwaardigheid van het verslag. De duurzaamheidsstrategie is ter externe evaluatie voorgelegd aan belanghebbenden.
Het verslag is te bekijken via deze link
Winnaar categorie “Andere organisaties”: De Winning
In de categorie “Andere organisaties” werd sociale onderneming De Winning bekroond met de hoofdprijs. De jury waardeerde dit verslag vanwege de creatieve lay-out die de duurzaamheidsstrategie van De Winning weerspiegelt. Ook negatieve aspecten worden op een eerlijke manier besproken, wat leidt tot een waarheidsgetrouwe en eerlijke communicatie. Het verslag is vlot leesbaar en niet te lang. Het slaagt erin het duurzaamheidsverhaal duidelijk te maken. De jury waardeerde dat De Winning erin geslaagd is om in haar verslag de lezers het gevoel te geven dat ze het bedrijf kennen, ook al is haar sector niet zo bekend. Het is een verslag dat zeer vlot leest en het duurzaamheidsverhaal duidelijk weet over te brengen (in enkele pagina’s) maar met originele visuals “op maat”. De jury was ook blij met de links met de SDG’s die goed worden uitgelegd en het feit dat er veel (visuele) aandacht is voor de SDG’s.