Bij Beerschot heerst onrust: diverse prominente bestuursleden hebben hun positie in de raad van bestuur neergelegd. Dit besluit volgt op een eerdere beslissing om de raad te verkleinen van twaalf naar vier leden om de besluitvorming te versnellen en de efficiëntie te verbeteren. De herschikking moet bijdragen aan betere relaties tussen de aandeelhouders en het oplossen van onderlinge geschillen.
De wijzigingen volgen op aanhoudende onderhandelingen tussen United World, dat 75 procent van de aandelen bezit, en ISI, dat nog 25 procent in handen heeft. Het Saudische United World wil de Vlaamse minderheidsaandeelhouders uitkopen, maar tot nu toe is er geen akkoord bereikt over de overdracht van de aandelen.
Luc Neefs blijft bestuurder
Bij Beerschot zijn Francis Vrancken, Philippe Verellen, Walter Damen en Gunther Dieltjens niet langer bestuursleden. Luc Neefs blijft namens minderheidsaandeelhouder Immo & Sport Invest (ISI) de enige Vlaamse vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Die wordt nu gereduceerd tot vier leden: Oliver Seitz (United World), Luc Neefs (ISI), Selahattin Baki en Ahmed Afify.
Naast Vrancken en Verellen verlaten ook prins Abdullah bin Mosaad en enkele van zijn medestanders de raad van bestuur. Walter Damen en Gunther Dieltjens blijven wel op andere manieren betrokken bij de club.
Significante verschuivingen in het bestuur
De Vlaamse leden Francis Vrancken, Philippe Verellen, Walter Damen en Gunther Dieltjens verlaten de raad, hoewel ze in andere rollen betrokken blijven bij de club. Ook eigenaar prins Abdullah en enkele van zijn Saoedische vertegenwoordigers stappen op. Hun posities worden ingenomen door de Turk Selahattin Baki, een ervaren bestuurder met een verleden bij Fenerbahçe en Sheffield United, en de Egyptenaar Ahmed Elsayed Hassan Afify. Baki krijgt de opdracht om de club in eerste klasse te houden en bereidt wintertransfers voor.
Aandeelhoudersconflicten en toekomstperspectieven
De herschikking van het bestuur benadrukt de instabiliteit binnen de club. Hoewel er eerder een overnamebod was van een Europees-Chinese groep, werd dit door de Saoedische meerderheidseigenaar afgewezen. Nu richt United World zich op de aandelen van Vrancken en Verellen, wat mogelijk een stap is richting volledige controle. Damen hoopt dat de nieuwe, compactere bestuursstructuur zal helpen om conflicten tussen de aandeelhouders sneller op te lossen en de club te stabiliseren.
Reacties van fans en vooruitzichten
De fans blijven kritisch over United World, terwijl de herstructurering gezien wordt als een noodzakelijke stap voor een efficiëntere werking van de club. Of de nieuwe dynamiek daadwerkelijk leidt tot betere samenwerking en sportieve successen, zal de toekomst moeten uitwijzen.
Bron: HLN