België is de op vier na beste leerling van de wereldklas voor uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. In de Europese Unie spendeert België op twee landen na het grootste aandeel van het bruto binnenlands product aan O&O. Dat is woensdag de boodschap tijdens een studiedag van werkgeversorganisatie VBO. Die pleit met het oog op de nakende federale begrotingsgesprekken minstens voor het behoud van alle steunmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling.
Volgens de meest recente cijfers, van 2019, gaf België 3,16 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit aan O&O. Voor het eerst werd de 3 procentgrens gerond – de cijfers kwamen vorig jaar reeds naar boven in een onderzoek van het Federaal Wetenschapsbeleid. Op afstand van koploper Zuid-Korea (4,63 pct) zit Belgi& euml; zo in een peloton geleid door Zweden (3,39 pct), met Japan op drie (3,2 pct) en Duitsland op vier (3,17 procent).
Op tien jaar tijd steeg het aandeel fors, in 2010 ging het nog om 1,92 procent van het bbp. “In de loop van de voorbije tien jaar heeft België zich naar de Europese top gehesen voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen. “Op zeer korte tijd zijn we met andere woorden een wereldspeler geworden.”
Daarbij wijst het VBO op de rol van de bedrijven. Volgens onderzoeker Koen De Munck komt 2,33 procent op het conto van de bedrijven, wat beter is dan in buurland Duitsland. Het gaat om zowat drie kwart van de O&O-uitgaven, de rest is afkomstig van de overheden. De toename aan onderzoeksuitgaven ging gepaard met jaarlijks gemiddeld 5 procent meer jobs voor onderzoekers in de periode 2009-2019 en ook voor ondersteundend personeel was er groei.
De belangenorganisatie van de werkgevers besluit met een oproep om niet te raken aan de fiscale stimuli. Volgens het VBO worden her en der die uitgaven in vraag gesteld. Het is “geen weggesmeten geld”, aldus Timmermans. “We hebben geen grondstoffen. We hebben geen olie en gas. We hebben alleen ‘brains’. We moeten dat nog meer dan in het verleden uitdragen en ondersteunen.” Of nog: “Laat ons doorgroeien tot de nummer één”. Timmermans wil bestaande maatregelen behouden en misschien nog versterken.