Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • België mondiaal nummer vijf voor onderzoek en ontwikkeling’

België mondiaal nummer vijf voor onderzoek en ontwikkeling’

België is de op vier na beste leerling van de wereldklas voor uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. In de Europese Unie spendeert België op twee landen na het grootste aandeel van het bruto binnenlands product aan O&O. Dat is woensdag de boodschap tijdens een studiedag van werkgeversorganisatie VBO. Die pleit met het oog op de nakende federale begrotingsgesprekken minstens voor het behoud van alle steunmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling.

Volgens de meest recente cijfers, van 2019, gaf België 3,16 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit aan O&O. Voor het eerst werd de 3 procentgrens gerond – de cijfers kwamen vorig jaar reeds naar boven in een onderzoek van het Federaal Wetenschapsbeleid. Op afstand van koploper Zuid-Korea (4,63 pct) zit Belgi& euml; zo in een peloton geleid door Zweden (3,39 pct), met Japan op drie (3,2 pct) en Duitsland op vier (3,17 procent).

Op tien jaar tijd steeg het aandeel fors, in 2010 ging het nog om 1,92 procent van het bbp. “In de loop van de voorbije tien jaar heeft België zich naar de Europese top gehesen voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen. “Op zeer korte tijd zijn we met andere woorden een wereldspeler geworden.”

Daarbij wijst het VBO op de rol van de bedrijven. Volgens onderzoeker  Koen De Munck komt 2,33 procent op het conto van de bedrijven, wat beter is dan in buurland Duitsland. Het gaat om zowat drie kwart van de O&O-uitgaven, de rest is afkomstig van de overheden. De toename aan onderzoeksuitgaven ging gepaard met jaarlijks gemiddeld 5 procent meer jobs voor onderzoekers in de periode 2009-2019 en ook voor ondersteundend personeel was er groei.

De belangenorganisatie van de werkgevers besluit met een oproep om niet te raken aan de fiscale stimuli. Volgens het VBO worden her en der die uitgaven in vraag gesteld. Het is “geen weggesmeten geld”, aldus Timmermans. “We hebben geen grondstoffen. We hebben geen olie en gas. We hebben alleen ‘brains’. We moeten dat nog meer dan in het verleden uitdragen en ondersteunen.” Of nog: “Laat ons doorgroeien tot de nummer één”. Timmermans wil bestaande maatregelen behouden en misschien nog versterken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in