De Antwerpse rederij Euronav zal voorlopig blijven werken met financieel directeur en CEO ad interim Lieve Logghe aan het hoofd. Dat verklaarde Logghe donderdag tijdens de voorstelling van de resultaten van het tweede kwartaal.
“Voor zover ik weet, zijn er nog geen recruiters ingeschakeld. We werken met ons team verder om de doelstellingen te halen naar aandeelhouders toe”, aldus Logghe. De financieel directeur werd CEO ad interim na het vertrek van de vorige CEO in mei, Hugo De Stoop. Het vertrek van De Stoop en de CEO-wissel kwamen in een woelige periode voor het bedrijf.
De Stoop had zich tegen de geplande fusie tussen Euronav en de Noorse sectorgenoot Frontline gekant. De ex-CEO spande ook een arbitrageprocedure aan tegen de stopzetting van de fusieplannen. De fusie zou uiteindelijk afspringen, na hevig verzet van de familie Saverys die 25 procent bezit in Euronav via familiebedrijf CMB. Maar intussen bezit de Noor John Frederiksen van Frontline een gelijkwaardig percentage in Euronav.
Dat Euronav al een tijd werkt met een CEO ad interim, had weinig invloed op de mooie resultaten, zo stelt het bedrijf. Het realiseerde een nettowinst van 162 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Euronav spreekt van de beste operationele prestatie ooit in een tweede kwartaal, op de uitzonderlijke piek in 2020 gelieerd aan het coronavirus na. Dat kwartaal werd destijds gedreven door de gestegen opslag van olie op zee, wat gunstig was voor de tankerrederijen. Het Internationaal Energieagentschap verwacht overigens nog niet meteen een daling in het verbruik va ruwe olie, integendeel.
De nettowinst per aandeel kwam met 80 dollarcent boven de analistenverwachting van Bloomberg uit (77 cent). De omzet en de aangepaste ebitda-winst (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) zijn wel onder de analistenlat gegaan. Het bedrijf kondigde een kwartaaldividend van 0,8 dollar per aandeel aan. Tot slot speculeerde Euronav tijdens de voorstelling van de resultaten op de terugkomst van Iran naar de tankermarkt. Gezien de mogelijke vooruitgang in de nucleaire onderhandelingen met Iran, kan het land een “positieve wild card” zijn voor de markt, klonk het. In zo’n scenario zou de oliemarkt 1 miljoen vaten per dag extra in omloop krijgen.
Belga