Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Lieve Logghe blijft CEO ad interim bij Euronav

Lieve Logghe blijft CEO ad interim bij Euronav

De Antwerpse rederij Euronav zal voorlopig blijven werken met financieel directeur en CEO ad interim Lieve Logghe aan het hoofd. Dat verklaarde Logghe donderdag tijdens de voorstelling van de resultaten van het tweede kwartaal.

“Voor zover ik weet, zijn er nog geen recruiters ingeschakeld. We werken met ons team verder om de doelstellingen te halen naar aandeelhouders toe”, aldus Logghe. De financieel directeur werd CEO ad interim na het vertrek van de vorige CEO in mei, Hugo De Stoop. Het vertrek van De Stoop en de CEO-wissel kwamen in een woelige periode voor het bedrijf. 

De Stoop had zich tegen de geplande fusie tussen Euronav en de Noorse sectorgenoot Frontline gekant. De ex-CEO spande ook een arbitrageprocedure aan tegen de stopzetting van de fusieplannen. De fusie zou uiteindelijk afspringen, na hevig verzet van de familie Saverys die 25 procent bezit in Euronav via familiebedrijf CMB. Maar intussen bezit de Noor John Frederiksen van Frontline een gelijkwaardig percentage in Euronav. 

Dat Euronav al een tijd werkt met een CEO ad interim, had weinig invloed op de mooie resultaten, zo stelt het bedrijf. Het realiseerde een nettowinst van 162 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Euronav spreekt van de beste operationele prestatie ooit in een tweede kwartaal, op de uitzonderlijke piek in 2020 gelieerd aan het coronavirus na. Dat kwartaal werd destijds gedreven door de gestegen opslag van olie op zee, wat gunstig was voor de tankerrederijen. Het Internationaal Energieagentschap verwacht overigens nog niet meteen een daling in het verbruik va ruwe olie, integendeel. 

De nettowinst per aandeel kwam met 80 dollarcent boven de analistenverwachting van Bloomberg uit (77 cent). De omzet en de aangepaste ebitda-winst (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) zijn wel onder de analistenlat gegaan. Het bedrijf kondigde een kwartaaldividend van 0,8 dollar per aandeel aan.  Tot slot speculeerde Euronav tijdens de voorstelling van de resultaten op de terugkomst van Iran naar de tankermarkt. Gezien de mogelijke vooruitgang in de nucleaire onderhandelingen met Iran, kan het land een “positieve wild card” zijn voor de markt, klonk het. In zo’n scenario zou de oliemarkt 1 miljoen vaten per dag extra in omloop krijgen.

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in