Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Busbouwer Van Hool haalt crisismanager Marc Zwaaneveld binnen

Busbouwer Van Hool haalt crisismanager Marc Zwaaneveld binnen

Van Hool krijgt crisismanager Marc Zwaaneveld achter het stuur. De Nederlander wordt naast Filip Van Hool co-CEO van de busbouwer, zo maakte het familiebedrijf uit Koningshooikt woensdag bekend.

Zwaaneveld staat te boek als manager die bedrijven uit het slop haalt. Hij komt over van het groente- en fruitbedrijf Greenyard, waar hij naast oprichter Hein Deprez orde op zaken stelde. Eerder was de Nederlander onder andere nog actief bij afvalverwerker Van Gansewinkel (opgegaan in het huidige Renewi).

Met onmiddellijke ingang gaat Zwaaneveld nu mee de constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen Van Hool leiden. Hij komt naast huidig CEO Filip Van Hool te staan, de kleinzoon van stichter Bernard Van Hool.

Van Hool wijst naar de impact van de coronapandemie – waardoor vooral de vraag naar touringcars kelderde – en de Russische invasie van Oekraïne die de levering van onderdelen in de war stuurde en een energiecrisis en bijgevolg hoogoplopende inflatie ontketende. “Deze externe factoren hebben een zware impact gehad op de financiële resultaten van de Van Hool-groep”, zegt het bedrijf. “Het goede nieuws is dat er sprake is van een eerste herstel van volumes en orderboek.”

Om het herstel “te versnellen en te intensiveren” kijkt de busbouwer nu dus naar Zwaaneveld. De Nederlander zal zich daarop toeleggen, terwijl Filip Van Hool zich meer zal blijven focussen op de dagelijkse leiding. “Marc Zwaaneveld zal aanblijven tot het herstelplan voldoende geborgd is”, luidt het.

Het personeel kreeg het nieuws woensdagochtend te horen tijdens een bijzondere ondernemingsraad. “Het is duidelijk dat we de komende periode bij Van Hool voor grote en moeilijke uitdagingen staan”, reageert ACV Metea. “Met het geloof in de expertise van onze medewerkers zullen wij samen vechten voor onze toekomst in Koningshooikt.”

De christelijke vakbond heeft over een start “in mineur” van 2024. Hij verwijst ook naar de bestelling van openbaarvervoermaatschappij De Lijn van 93 elektrische bussen bij de Chinese constructeur BYD. ACV Metea roept daarbij op tot “het nodige chauvinisme” een “een kritische blik op de aanbestedingen in het belang van werknemers, onze economie en de klimaattransitie”. Het in 1947 opgerichte Van Hool maakt vooral voertuigen voor de Europese en Noord-Amerikaanse markten. Het bedrijf telt 3.500 medewerkers, van wie het gros aan de slag is in de fabriek in Koningshooikt. Daarnaast heeft het een productievestiging in het Noord-Macedonische Skopje.

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in