Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.

Hou uw verzekeringswinsten in eigen huis

Bedrijven die inspanningen doen om hun schadelasten te beperken, kunnen overwegen om een eigen (her)verzekeringsmaatschappij op te richten en zichzelf te verzekeren. Op die manier plukken ze zelf de vruchten van hun preventie-inspanningen. “Daarnaast kunnen ze die ook gebruiken voor het dekken van risico’s die ze anders toch niet of slechts tegen een hoge kostprijs verzekerd zouden krijgen”, zegt Arnaud Pitsaer, Head of Captives Business bij MS Amlin. Een 40-tal à 50-tal-tal Belgische ondernemingen zou zo’n structuur al hebben opgezet in Luxemburg.

Verzekeren draait rond het solidariseren van risico’s. Je betaalt met velen een premie. En bij een schadegeval word je uit de grote pot schadeloosgesteld. “Maar op die manier draag je vooral bij tot de vergoeding van verzekeringsnemers die het minder nauw nemen met preventie. Gemiddeld mag je voor een verzekeringsmaatschappij rekenen op een uitbetalingsratio van 65% van de premies. Zit je hieronder, dan ben je in dat geval”, aldus Pitsaer.

Veel soepelheid

Een manier om de voordelen van een goed preventiebeleid in eigen huis te houden, is het opzetten van een eigen herverzekeringsmaatschappij of een captive. Daarbij stort een bedrijf verzekeringspremie aan een klassieke erkende verzekeraar, die vervolgens een deel van de risico’s samen met de bijhorende premies doorplaatst bij de herverzekeringsdochter van het bedrijf.

Pitsaer: “Met een captive kunnen bedrijven dus hun eigen risico’s behoren dekken, maar ook die van de bedrijvengroep (alle filialen van alle landen) waartoe ze behoren. Op die manier is een stuk mutualisering van de risico’s mogelijk. Je bent toch best dat je per captive minstens aan 1 miljoen euro aan verzekeringspremies komt.”

“Een bijkomend voordeel van een captive is dat die veel soepelheid toelaat. Je kan die bijvoorbeeld gebruiken om moeilijk te verzekeren politieke risico’s, risico’s van nieuwe technologieën of reputatieschade af te dekken of om dure polissen zoals cyberverzekeringen te plaatsen.“

“Net als een klassieke verzekeringsmaatschappij kan een captive zijn risico’s herverzekeren. En dat biedt voordelen voor het bedrijf dat zijn risico’s naar de verzekeringsmarkt wil overdragen. De herverzekeringsmarkt is groter en goedkoper dan de rechtstreekse verzekeringsmarkt. Er is ook veel meer mogelijk tussen verzekeraars en herverzekeraars. De regels zijn flexibeler tussen professionals.”

Beter dan een hogere franchise

“Je zou uiteraard ook meer risico zelf kunnen dragen door in te stemmen met een hogere franchise, maar als je dan geen of weinig schadegevallen hebt, hou je meer winst over, waardoor je meer belastingen moet betalen. Tegelijk creëer je winsten die losstaan van de werkelijkheid, aangezien je onbeheerde en niet-verzekerde risico’s neemt. Heb je meer schadegevallen, dan weegt dat op je directe resultaat, wat een minder gunstig beeld geeft van de onderneming en de schadestatistiek van je reguliere verzekeringspolis schaadt.”

“Heb je premies in een captive gestort en heb je weinig of geen schadegevallen, dan houdt de captive ook meer over, maar het gaat om een versterking van de reserves voor toekomstige risico’s, waarvoor alvast in Luxemburg en Frankrijk een gunstige fiscale regeling met uitgestelde taxatie geldt.”

“Toch zou het onverstandig zijn om louter fiscale redenen een captive op te zetten, . Als je de maatschappij ooit wil liquideren, betaal je door die uitgestelde taxatie veel belastingen. Bovendien is er de Europese regelgeving over BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), die tot doel heeft te voorkomen dat bedrijven een deel van hun winst naar het buitenland verplaatsen via verzekeringsmechanismen. Je kunt niet zomaar alles doen. Een echte risicomanagementlogica moet centraal staan in het mechanisme. ”

“Het opzetten van een eigen verzekeringsmaatschappij vergt ook een minimaal kapitaal. Voor een maatschappij in Luxemburg of Frankrijk is dat 1,2 miljoen euro. Daarnaast is er een vergunning nodig van de L’Autorité de contrôle prudentiel (Frankrijk) of het Commissariat aux Assurances (Luxemburg). Voorts moet iemand worden aangeduid voor het beheer van de captive, wat kan worden uitbesteed. Er moet ook een auditcomité worden geïnstalleerd en een verantwoordelijke voor compliance worden aangeduid”, aldus nog Pitsaer.

Huren van een verzekeringscel

Een alternatief voor het opzetten van een eigen captive is het ‘huren’ van een zogenaamde celcaptive – ook wel PCC of protected cell company genoemd – waarbij een verzekeringsprofessional  een afgescheiden cel ter beschikking stelt van een bedrijf zodat dat geen eigen captive moet opzetten. Dat kan vooral interessant zijn voor kleinere ondernemingen. Die celcaptives worden vaak vanuit Malta aangeboden.

Het is wel een mechanisme waarvan de operationele kosten hoog blijven. Om economisch rendabel te zijn, moet een groep voor een bedrag aan verzekerbare risico’s hebben dat jaarlijks een miljoen euro aan premie vertegenwoordigt.

Diverse maatschappijen bieden ondernemers begeleiding voor het opzetten van een herverzekeringscaptive aan. Een ervan is MS Amlin, een dochterbedrijf van het Japanse Mitsui Sumitomo Insurance (MSI). Die liet onlangs verstaan dat het die tak wil fusioneren met zijn andere dochter MSIG Insurance Europe AG.

“Wij innen de premies bij de bedrijven, houden een deel van het risico en plaatsen het resterende deel van door naar de captive. Wij functioneren daarbij als een volwaardige verzekeraar. We delen daadwerkelijk in de risico’s van de verzekerde. Op deze manier zijn wij betrokken bij het verbeteren van zijn besluitvorming op het gebied van risicomanagement”, besluit Pitsaer.

Auteur: Johan Van Geyte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in