Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Joint venture Fluxys c-grid moet industrie verduurzamen

Joint venture Fluxys c-grid moet industrie verduurzamen

CO2 emissions up or down concept

Gasnetbeheerder Fluxys Belgium, Pipelink (een dochterfirma van de Port of Antwerp-Bruges), Socofe (het investeringsvehikel van de Waalse lokale overheden voor milieutransitie) en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM) richten ‘Fluxys c-grid’ op, een CO2-netbeheerder die de industrie moet ondersteunen “bij haar transitie-inspanningen naar een lage CO2-emissie toekomst”. Dat melden ze woensdagochtend in een gezamenlijk persbericht.

De bedoeling is om het CO2-net te verbinden met exportinfrastructuur en aangrenzende infrastructuur in buurlanden, “zodat transitvolumes mogelijk worden via een CO2-backbone”. CO2-opvang en gebruik/opslag is essentieel voor de industrie om haar transitiedoelstellingen te halen, vooral voor moeilijk te decarboniseren sec toren zoals de staal-, petrochemische, cement- en kalkproductie. 

Fluxys c-grid wordt opgericht als een dochteronderneming van Fluxys Belgium die een meerderheidsaandeel van 77,5 procent heeft, partners Pipelink en Socofe hebben elk 10 procent en SFPIM neemt een deelneming van 2,5 procent in Fluxys c-grid.

“De lancering van Fluxys c-grid sluit perfect aan bij onze ambitie om de industrie in heel België en de buurlanden de capaciteit te bieden om tegen 2030 30 Mt CO2 per jaar te vervoeren”, zegt Fluxys-topman Pascal De Buck. “Om ervoor te zorgen dat de belangrijkste industriële centra in onze gewesten en de buurlanden toegang hebben tot onze CO2-backbone, hebben we een stevig plan in de aanloop naar 2030.” “Het bewustzijn groeit sterk dat er behoefte is om de CO2-afvangtechnologieën verder te ontwikkelen en geschikte transportinfrastructuur te bouwen om de CO2 naar de Antwerpse en Brugse havens te brengen voor doorvoer naar permanente opslaglocaties”, zegt Jacques Vandermeiren, voorzitter van de raad van bestuur van Pipelink en CEO van de Port of Antwerp-Bruges. “De oprichting van deze onderneming is een mooi voorbeeld van de voortrekkersrol die wij als wereldhaven- en pijpleidingbedrijf spelen in de transitie naar een circulaire economie, zowel binnen onze eigen organisatie, op het havenplatform als daarbuiten.”

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in