Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Juridische stappen RSCA tegen Humo zijn sterk te betreuren, vindt VVJ

Juridische stappen RSCA tegen Humo zijn sterk te betreuren, vindt VVJ

De juridische stappen die RSC Anderlecht neemt na kritische en ophefmakende artikels over niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute en oud-CEO Peter Verbeke in Humo zijn “sterk te betreuren”, vindt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour heeft ook vragen bij de argumentatie van de voetbalclub als zouden de Humo-artikels de club schade hebben berokkend.

“Met de redenering over het berokkenen van schade kan men heel veel berichtgeving beginnen aanvallen”, zegt Deltour. “Het is nu wachten op de dagvaarding, maar afgaand op het persbericht lijkt de club nog veel werk te hebben om zijn punt voor de rechtbank te bewijzen.” 

In een kort persbericht stelt Anderlecht dat de Humo-journalist de wettelijke zorgvuldigheidsnorm heeft geschonden en fouten heeft gemaakt. “Maar wat zijn die fouten dan? Daarover zeggen ze niets”, zegt de VVJ-secretaris. “Zeggen dat de journalist zijn werk niet heeft gedaan is veel te vaag.”

Algemeen passen deze juridische stappen in een verdere verharding in de houding tegenover journalisten van voetbalclubs, met in het bijzonder enkele clubs, zoals Anderlecht, vindt Deltour. “Er zijn al gevallen bekend van journalisten die geen toegang meer krijgen tot de club na artikels of reportages die Anderlecht slecht bevallen zijn”, zegt Deltour. Hij denkt daarom dat het tijd wordt voor overleg tussen de voetbalwereld en de journalistiek, om de plooien glad te strijken.

Tot slot betreurt Deltour ook dat RSCA niet naar de Raad voor Journalistiek, de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de journalistiek, is gestapt. In de artikels kwam onder meer de verloning van Vandenhaute en Verbeke aan bod, hun manier van werken en het grote personeelsverloop van de voorbije jaren bij de club. Zo zou Wouter Vandenhaute jaarlijks 500.000 euro factureren aan de club met zijn vennootschap Huppeldepup NV. Vandenhaute en Verbeke, die jaarlijks 550.000 euro verdiende en door ex-medewerkers “le petit nazi” zou worden genoemd, zouden bij restaurantbezoeken bedragen tot 2.000 euro uitgeven, op kosten van de club. Een voormalige medewerker noemde het duo “twee psychopaten”.

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in