Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
 • Home
 • >
 • Nieuws
 • >
 • Klimaatgovernance vraagt steun van voorzitter en CEO

Klimaatgovernance vraagt steun van voorzitter en CEO

Change to chance inscription for business quotes

Klimaatverandering vertegenwoordigt momenteel de grootste uitdaging van onze tijd en heeft reeds aanzienlijke gevolgen voor bedrijven in diverse sectoren, met de verwachting dat deze gevolgen in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Chapter Zero deed onderzoek naar de uitdagingen binnen de Raad van Bestuur met betrekking tot klimaatverandering. Voor de studie werden 170 bestuursleden van een diverse reeks bedrijven ondervraagd, waarvan 65% met hoofdkantoor in België en 32% met hoofdkantoor in West-Europa. 73% van de respondenten was tussen 45 en 64 jaar oud, 42% vrouw en 58% man.

De risico’s die gepaard gaan met klimaatverandering, waaronder fysieke, regulerende en reputatierisico’s, vereisen een strategische aanpak. De Raad van Bestuur is goed gepositioneerd om de organisatie door deze overgang te leiden. Het merendeel van de respondenten erkent dat deze risico’s aanzienlijk zijn; meer dan 90% van hen is het erover eens dat klimaatverandering reeds invloed heeft op hun bedrijf of dit in de toekomst zal hebben. Desondanks ervaren veel bestuursleden obstakels die hen belemmeren om effectief en strategisch op te treden ten aanzien van klimaatverandering.

Het overwinnen van deze obstakels biedt de mogelijkheid om deze risico’s te beheersen, kansen te benutten en duurzame groei te bevorderen, terwijl tegelijkertijd de overgang naar een koolstofarme economie wordt ondersteund.

De top 5 van de obstakels, gerangschikt naar belangrijkheid, bestaat uit:

 1. Gebrek aan tijd en middelen – concurrerende prioriteiten
 2. Gebrek aan kennis en expertise over het onderwerp
 3. Focus op kortetermijnwinst
 4. Een vermeend gebrek aan druk van stakeholders om actie te ondernemen op het gebied van Klimaatverandering
 5. Beperkte middelen om te investeren in maatregelen voor emissiereductie

Afhankelijk van de vooruitgang die was geboekt bij het opzetten van klimaatgovernance binnen de Raad van Bestuur, werden verschillende obstakels geïdentificeerd. Voor degenen die weinig tot geen vooruitgang hebben geboekt op het gebied van klimaatgovernance, bestaan er aanzienlijke obstakels die te maken hebben met persoonlijke betrokkenheid en openheid om te leren en te veranderen, zowel op het niveau van de Raad van Bestuur als van het management. Als de Raad van Bestuur zich eenmaal heeft geëngageerd voor klimaatgovernance, wordt hij geconfronteerd met nieuwe obstakels bij de implementatie. Er is nog steeds te veel focus op kortetermijnstrategie en winstgevendheid.

De weg vooruit

Uit de enquête kwamen ook verschillende acties naar voren die essentieel zijn voor het integreren van klimaatgovernance in de strategie van een bedrijf, wat op zijn beurt zal helpen om het bedrijf te doen overgaan van doelstellingen naar actie op het gebied van klimaatverandering. De top drie van de drijfveren bestaat uit:

 1. Steun van de hoogste leidinggevenden, met name de voorzitter en de CEO
 2. Vorming en bijscholing van de bestuursleden
 3. Integratie in de strategie en besluitvorming

Op basis van deze drijfveren en verdere inzichten worden in dit rapport belangrijke aanbevelingen gedaan aan bestuursleden om de obstakels te overwinnen en een doeltreffende klimaatgovernance op te zetten binnen hun Raad van Bestuur.

Lees het volledige rapport:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

 • Yves van Durme
 • Rachid Et-Taïbi
 • Pieter Bourgeois
 • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in