Mestdagh, waarvan de 86 supermarkten begin dit jaar werden overgenomen door Intermarché, wil marktleider worden in Wallonië en Brussel. De groep lonkt daarnaast ook naar Vlaanderen. Dat maakte de directie maandag bekend in een persbericht. Tegelijk werden de vakbonden over de plannen van de warenhuisgroep ingelicht op een bijzondere ondernemingsraad.
Er was ook goed nieuws voor de bijna 2.000 personeelsleden van Mestdagh: met de overname door Intermarché worden er geen winkels gesloten of verdwijnen er geen banen, klinkt het in het persbericht. Ook de arbeidsvoorwaarden blijven onveranderd, want het personeel is gedekt door de CAO 32bis, die wordt toegepast bij overnames. De directie beloofde ook meer investeringen in de 86 winkels “Intermarché by Mestdagh”, zonder een bedrag te noemen.
Vraag is wel hoe lang alles bij het oude blijft, want de directie wil in de toekomst het franchisemodel van Intermarché geleidelijk toepassen op alle winkels. “Dit programma zal stapsgewijs, met inachtneming van de sociale wetgeving en met dialoog met de vakbonden en het personeel worden uitgevoerd”, belooft ze maandag. Myriam Delmée van de socialistische vakbond Setca is alvast bezorgd. Ze wijst erop dat franchisewinkels onder een ander paritair comité (202.01) vallen dan het huidige (pc 202) voor de werknemers van Mestdagh. “Op termijn zal dat leiden tot 20 à 25 procent minder loon”, aldus de vakbondsafgevaardigde.
Op 12 en 24 januari staan nieuwe bijzondere ondernemingsraden gepland. De vakbonden hopen daar meer informatie te krijgen over de toekomstige arbeidsvoorwaarden.
In het logistiek centrum van Mestdagh in Gosselies, verwacht de directie een uitbreiding van de activiteiten, als gevolg van omzetgroei.
Daarnaast wil de keten ook uitbreiden naar Vlaanderen, staat in het persbericht, zonder verdere details. Intermarché telt na de overname 163 winkels, waarvan 86 “Intermarché by Mestdagh”. Het overgrote deel situeert zich in Wallonië en in Brussel. De van oorsprong Franse keten heeft hiermee naar eigen zeggen een marktaandeel van 12,4 procent.
Bron: Belga