Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Minderheidsaandeelhouders Nyrstar willen bestuur vervangen

Minderheidsaandeelhouders Nyrstar willen bestuur vervangen

De minderheidsaandeelhouders van zinkgroep Nyrstar NV, die al vele jaren een juridische strijd voeren tegen het bedrijf, hebben in kortgeding om de aanstelling gevraagd van een voorlopige bewindvoerder. Dat meldt de vertegenwoordiger van de minderheidsaandeelhouders, Kris Vansanten.

Vansanten en de rest van de minderheidsaandeelhouders zijn van mening dat de huidige raad van bestuur bij het beursgenoteerde Nyrstar niet langer kan functioneren. De ondernemingsrechtbank van Antwerpen zal zich moeten uitspreken over de vraag. 

Idealiter – toch voor de minderheidsaandeelhouders – spreekt de rechtbank zich daarover uit vooraleer de rechtbank van Turnhout een uitspraak ten gronde doet in de burgerlijke zaak ten gronde. Er loopt namelijk nog een andere zaak tussen beide partijen in Turnhout. 

De voorlopige bewindvoerder zou “alle taken van beheer en bestuur van de vennootschap moeten overnemen. Indien de rechter dit niet zou toestaan, vragen de minderheidsaandeelhouders in ondergeschikte orde om een lasthebber ad hoc aan te stellen”, aldus Vansanten. 

Verder vragen de minderheidsaandeelhouders dat de rechter een verbod zou uitspreken om een algemene vergadering samen te roepen voor de ontbinding van de vennootschap, en dit tot drie maanden nadat de rechter in Turnhout een beslissing ten gronde heeft genomen.  De minderheidsaandeelhouders zijn van mening dat grondstoffengigant Trafigura in 2019 op onrechtmatige wijze in bezit kwam van het ooit Belgische Nyrstar. Zij hebben een burgerlijke procedure ten gronde lopen (rond markmanipulatie, red.) voor de ondernemingsrechtbank van Turnhout, waarin men de nietigverklaring vraagt van de herstructurering uit 2019, of een schadevergoeding van 2 miljard euro.

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in