Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Nyrstar weigert in te gaan op eisen minderheids-aandeelhouders

Nyrstar weigert in te gaan op eisen minderheids-aandeelhouders

Zinkgroep Nyrstar, die onder controle staat van de internationale grondstoffenreus Trafigura, wil niet ingaan op enkele eisen van een kleine groep minderheidsaandeelhouders. Beide partijen vechten al enkele jaren een juridische strijd uit – zowel voor de ondernemingsrechtbank in Antwerpen als die in Turnhout.

In kort geding hadden de minderheidsaandeelhouders – op 4 januari – gevraagd om de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder. Daarnaast vroegen ze een verbod om een algemene vergadering te organiseren die het bedrijf Nyrstar zou stopzetten. De minderheidsaandeelhouders waren van mening dat de huidige raad van bestuur bij het beursgenoteerde Nyrstar niet langer kon functioneren. 

Nyrstar liet aan de rechtbank weten dat het geen algemene vergadering zal houden met als onderwerp de ontbinding van het bedrijf, totdat de rechtbank een oordeel velt over de maatregelen ad interim. Op 25 april zal de rechtbank zich uitspreken. 

De kleine groep minderheidsaandeelhouders is van mening dat Trafigura het ooit Belgische Nyrstar op onrechtmatige wijze kon inlijven. De advocaten van Trafigura stellen dan weer dat Trafigura Nyrstar gered heeft van de ondergang in 2019. 

De voorlopige bewindvoerder waar de minderheidsaandeelhouders om vragen zou “alle taken van beheer en bestuur van de vennootschap moeten overnemen. Indien de rechter dit niet zou toestaan, vragen de minderheidsaandeelhouders in ondergeschikte orde om een lasthebber ad hoc aan te stellen”, aldus hun woordvoerder Kris Vansanten.  De minderheidsaandeelhouders hebben ook nog een burgerlijke procedure ten gronde lopen (rond markmanipulatie, red.) voor de ondernemingsrechtbank van Turnhout, waarin men de nietigverklaring vraagt van de herstructurering uit 2019, of een schadevergoeding van 2 miljard euro.

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in