Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Pro League Business School moet voetbal professionaliseren

Pro League Business School moet voetbal professionaliseren

De nieuwe Pro League Business School is maandag van start gegaan in Antwerpen. Het initiatief wil vooral het management binnen de Belgische voetbalclubs “duurzaam versterken” en professionaliseren.

“De Business School is een van de elementen uit het zogenaamde Football First-plan om het management van de clubs duurzaam te versterken”, klinkt het in een persbericht. De school is een samenwerking van de Pro League met de Universiteit Antwerpen.

“Dit bewijst de verdere professionalisering van ons voetbal”, zegt mede-initiatiefnemer Robby Houben (Faculteit Rechten UAntwerpen). “Ik werk al jaren aan goed bestuur in het profvoetbal en bouwde een internationaal netwerk van experten op. In de Pro League vonden wij een partner om de internationale expertise toegankelijk te maken voor Belgische clubs.”

Pro League-CEO Lorin Parys zegt met deze investering beloftes na te komen uit het globaal plan Football First. “De eerste editie verwelkomde maandag meer dan zeventig deelnemers en veertig docenten vanuit de hele wereld”, aldus Parys. “Onder andere Javier Tebas, voorzitter van La Liga, kwam inzichten delen met onze clubleiders en discussieerde over thema’s zoals financieel management, fair play, ethiek, mediarechten, sponsoring of stadionmanagement.”

Naast managers en kaderleden van Belgische voetbalclubs waren er experten aanwezig uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Kroatië, Denemarken, India, Zuid-Afrika, Dubai en Italië. Ook Andrea Traverso, UEFA-directeur Financial Sustainability, animeerde het debat. “Het doel is dat elke club inzichten opdoet voor de verbetering van de eigen clubstructuur, om zo een positieve impact te hebben op de hele werking van het Belgisch voetbal’, aldus nog de CEO. 

“Het is geen geheim dat de financiële toestand van onze profclubs precair is”, vertelt Parys. “Daarom hebben we niet alleen strengere financiële regels afgesproken die dit seizoen van kracht zijn, maar ondersteunen we onze clubs ook duurzaam op managementvlak.”

Deelnemen aan de Business School is niet vrijblijvend. Elke club uit de Jupiler Pro League moet over drie jaar minstens drie managers hebben die de Pro League Business School hebben gevolgd. Het initiële programma bestaat uit vijf modules van telkens twee dagen opleiding. Elke deelnemer moet negentig procent van de tijd aanwezig zijn en twee keer per jaar deelnemen aan opvolgcursussen. 

“Dit is misschien de minst in het oog springende hervorming uit Football First”, besluit Parys. “Maar op lange termijn zou het wel eens de belangrijkste kunnen blijken. De deelnemers worden uitgenodigd om kritisch te reflecteren over goed bestuur in het profvoetbal en daarover in dialoog te gaan met de experten.”

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in