Event: Bestuur van het jaar op 30/11 • Schrijf je hier in

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05 • Bekijk de sprekers

Leiderschap

Het item leiderschap belicht de vaardigheden die bestuurders nodig hebben om zichzelf en anderen door uitdagende tijden te loodsen. We geven inzichten in leiderschap die dagelijks toepasbaar zijn in uw organisatie.
Wat doet een goede voorzitter? Onze voorzitters aan het woord
De Bestuurder interviewde het afgelopen jaar heel wat voorzitters van diverse organisaties. Op basis van hun inzichten en ervaringen maakten we een analyse van de voornaamste taken van een goede voorzitter. Onze best practices bevatten getuigenissen van Omar Mohout, Leen Van den Neste, Danny Van Himste, Herman Daems, Trees Paelinck, Rudy Matheus, Hilde Laga, Luc Sterckx, Philip Alliet, Philip Haspeslagh Vicky Coryn en Peter Leys.
Een nieuwe (tijdelijke) ‘chief’ voor elk probleem
Om nieuwe grote uitdagingen het hoofd te bieden, grijpen CEO’s vaak naar een handig hulpmiddel. Ze creëren nieuwe directiefuncties. Het is een signaal aan het personeel en de buitenwereld dat de bazen begrijpen wat echt belangrijk is en dat ze erom geven. Het helpt hen ook om middelen te mobiliseren en talent aan te trekken.
Hoe ziet de rol van de voorzitter eruit in crisistijden?
Voorzitter zijn van een raad van bestuur is een evenwichtsoefening. Hij of zij mag niet té betrokken zijn bij de uitvoering van de strategie van een bedrijf, maar mag tegelijkertijd ook niet te veel afstand houden. Ervaren voorzitters voelen de juiste balans aan. Maar in tijden van crisis, zoals die van COVID-19, is het niet ondenkbaar dat een voorzitter het evenwicht verliest en niet goed meer weet hoe hij die balans terug moet vinden. Twee onderzoekers, Adam Schmit en Gilbert Probst, hebben uitgezocht hoe voorzitters hun rol tijdens COVID-19 ervaren. Ze hebben hun bevindingen neergeschreven in het onderzoeksblad MIT Sloan Management Review.

Op de hoogte blijven over Leiderschap?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Meer dan 0 professionals schreven zich reeds in

Meer dan 1000 professionals schreven zich reeds in