Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

Een nieuwe (tijdelijke) ‘chief’ voor elk probleem

Het lijkt soms een beetje belachelijk. Herinner u de wildgroei van ‘chief listening officers’ een decennium geleden, toen bedrijven nog niet goed wisten hoe ze moesten reageren op conversaties op sociale-media. Toch slaan bepaalde nieuwerwetse functies op het hoogste niveau aan. Geen zichzelf respecterend bedrijf kan tegenwoordig nog zonder een chief sustainability officer, die moet vermijden dat een bedrijf van het duurzame pad afraakt. Een paar functies in het bedrijfsleven die in een bijzonder tumultueus 2020 aan belang hebben gewonnen, blijven dus vrijwel zeker bestaan. 

Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de ‘chief medical officer’. Die was al ingeburgerd in sectoren waar veiligheid een belangrijk punt van zorg is zoals de mijnbouw, maar nu worden op grotere schaal gezondheidsverantwoordelijken aangeworven, stelt Tony Lee van de brancheorganisatie Society for Human Resource Management vast. De pandemie is nog lang niet voorbij, de bureaucratie rond ziekteverlof wordt ingewikkelder en de geestelijke gezondheidsproblemen onder de werknemers duren wellicht langer dan de plaag.

Een andere opkomende rol is die van de ‘chief remote officer’, die verantwoordelijk is voor het uitstippelen van een beleid rond thuiswerken en het delen van de beste praktijken ervoor. Wie daarin slaagt, zou zichzelf dus overbodig kunnen maken. Volgens Lee is deze functie geen blijver, toch niet bij kleinere bedrijven. Bij ondernemingen met een meer complexe en verspreide arbeidsorganisatie, kan dat anders zijn. 

Bhushan Sethi van het adviesbedrijf PWC heeft het al eens gezien. De afgelopen decennia werden met veel enthousiasme ‘chief digital officers’ aangeworven. Nu de digitale technologie in de meeste bedrijven al algemeen gangbaar is, zijn hun rangen al uitgedund.

De rekruteringstrends blijven CEO’s bezighouden. De aanwerving van ‘chief revenue officers’ en ‘chief growth officers’, die belast worden met het coördineren van de verkoopgenererende activiteiten is versneld nu de lockdowns voor vraaguitval zorgden, leert een enquête van het professioneel sociaal netwerk LinkedIn (zie grafiek onderaan artikel). 

Hun aandeel in de aanwervingen op de hoogste niveaus is nu respectievelijk twee en bijna drie keer zo hoog als in 2017.De meest verhitte rekruteringsvraag op het hoogste niveau had echter niets te maken met COVID-19. Toen protesten tegen raciale onrechtvaardigheid afgelopen zomer Amerika op zijn grondvesten deden schudden, haastten bedrijven zich om ‘chief diversity officers’ in dienst te nemen. Zij moeten ervoor zorgen dat het personeelsbestand representatief is voor de samenleving.

Een risico voor de toekomstige baanzekerheid van de diversiteitschefs is dat de meesten van hen niet worden uitgenodigd op vergaderingen van het allerhoogste bedrijfsniveau. Ze hebben ook geen directe lijn met de CEO. In het slechtste geval wordt de functie “een ceremoniële rol”, zonder autoriteit, middelen of structuur, waarschuwt Michael Hyter van het adviesbureau Korn Ferry. In het beste geval kan hij, net als andere modieuze bedrijfsfuncties, uiteindelijk overbodig worden.

normal 602e6b403775d

Auteur: Johan Van Geyte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in