Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Vlaamse regering geeft groen licht voor hervorming VREG

Vlaamse regering geeft groen licht voor hervorming VREG

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft een akkoord bereikt om de Vlaamse energiewaakhond VREG te laten opgaan in een bredere Nutsregulator. Ze moet wel de zeggenschap laten aan het parlement.

De Vlaamse Nutsregulator wordt een eengemaakte waakhond die toezicht houdt op alle netgebonden infrastructuur. Op dit moment gaat het over elektriciteit, aardgas, warmte- en koudenetten, riolering en drinkwater, maar op termijn kan daar ook nog CO2 en waterstof bijkomen.

Een aantal taken van de VREG wordt overgeheveld naar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA. Het gaat onder meer om het toekennen van groenestroomcertificiaten, de opmaak van sociale statistieken en de toekenning van garanties van oorsprong. Dat gebeurt dan weer aan de hand van een ontwerpdecreet van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

De eengemaakte nutsregulator moet efficiëntiewinsten opleveren, omdat de expertise er gebundeld wordt. Zowel in de energie- als in de watersector worden er bijvoorbeeld digitale meters geplaatst of moet fraude via het aftappen van de meter worden aangepakt. 

Het ontwerp van decreet van Demir stond vorige week al op de agenda van de ministerraad, maar haalde het toen niet. Intussen is afgesproken dat de VNR wordt opgericht aan de hand van een decreet van drie parlementsleden van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD, en niet door een ontwerpdecreet van Demir zelf. De experten van het adviescomité bij de Vlaamse Nutsregulator worden ook door het parlement in plaats van de regering bekrachtigd. Dat comité staat de leden van de raad van bestuur bij met niet-bindende adviezen over een aantal van de bevoegdheden. De leden worden voorgedragen door de raad van bestuur. 

De leiding van de Vlaamse Nutsregulator komt in handen van een college van drie directeurs. Zij krijgen een mandaat van zes jaar dat een keer kan worden verlengd. De zeven leden van de raad van bestuur blijven vijf jaar op post, ook dat mandaat kan een keer worden verlengd.  Wanneer de Vlaamse Nutsregulator precies het levenslicht ziet, is nog niet duidelijk. De regering bepaalt dat later nog. Adviesraden VREG, SERV, MINA en de Raad van State buigen zich eerst nog over de teksten. Daarnaast zijn er ook nog aanpassingen nodig aan andere sectorale regelgeving om een vlotte overgang naar de VNR te garanderen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in