Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Claes Retail Group (JBC) wint eerste award “Bestuur van het Jaar”

Claes Retail Group (JBC) wint eerste award “Bestuur van het Jaar”

De eerste award voor “Bestuur van het Jaar” gaat naar het Limburgse familiebedrijf Claes Retail Group. De groep, bekend van de modemerken JBC, CKS en Mayerline, werd bekroond door het kennisplatform De Bestuurder. Een negenkoppige jury, onder leiding van Herman Daems, was onder de indruk van de professionalisering en de sterke samenhang van familieleden en externe bestuurders. Ook de twee andere genomineerden AZ Alma en EnergyVision kregen lof.

Om de meerwaarde van goed bestuur in niet-beursgenoteerde organisaties te belichten, pakt het kennisplatform De Bestuurder samen met een aantal partners voor het eerst uit met de verkiezing van “Bestuur van het Jaar”. Directeur Philip Peeters: “ESG (Environmental, Social and Governance)-criteria domineren de agenda in heel wat bestuurskamers. Daarvan worden vooral de milieu- en maatschappelijke inspanningen belicht. Kmo’s met een sterk bestuur kunnen excelleren in duurzame groei en ondernemerschap. Ook in social profitorganisaties zien we dat een complementair en ondernemend bestuur toegevoegde waarde creëert. Daarom beslisten we om met deze award toonaangevende raden van bestuur voor het voetlicht te brengen.”

2023 11 30 Prijsuitreiking bestuur van het jaar De Bestuurder Bank Delen 95

Om het selectieproces in goede banen te leiden, werd een negenkoppige jury samengesteld, onder voorzitterschap van professor emeritus Herman Daems. De leden zijn: Philippe Craninx (Moore Belgium), Lieve Creten (LC Advisory), Bart De Smet (Ageas), Katrin Eyckmans (Delen Private Bank), Sandra Gobert (Guberna), Conny Vandendriessche (Coformaco), Hilde Vanderschelden (MU) en Luc Vandewalle.

Drie uiteenlopende rolmodellen

Een oproep afgelopen zomer leverde een indrukwekkende lijst van kandidaten op. Een beoordeling door de jury, op basis van doorlichtingen door Guberna en Moore Belgium, leverde drie nominaties op: het ziekenhuis AZ Alma uit Eeklo, Claes Retail Group en EnergyVision, dat actief is in het plaatsen en exploiteren van zonnepanelen en laadpalen. Herman Daems: “De drie laureaten zijn echte rolmodellen. Het zijn drie heel verschillende types organisaties: een ziekenhuis, een typisch familiale groep en een jonge onderneming in volle groei. Elk hebben ze een sterke raad van bestuur. Niet toevallig zijn ze op dat vlak in hun eigen sector ook een voortrekker.”

Claes Retail Group doet het op vele vlakken uitstekend

De raden van bestuur van de drie genomineerden hadden een persoonlijk onderhoud met de jury. In de beraadslaging die daarop volgde, besliste de jury om de award toe te kennen aan Claes Retail Group. “Dit familiebedrijf doet het op vele vlakken uitstekend, bleek uit onze beoordeling en gesprekken”, stelt juryvoorzitter Herman Daems. “Zo is er in de raad van bestuur een goede integratie en sterke samenhang tussen de familiale en externe bestuurders. De raad van bestuur vervult ook een belangrijke rol als klankbord, in het beoordelen van beslissingen en het bepalen van de richting voor de toekomst.”

winnaar

“Wat we ook een troef vinden, is de manier waarop de kinderen van de twee CEO’s, die de derde generatie vormen, als observator worden betrokken bij de raad van bestuur. Vanaf jonge leeftijd leren ze dus de werking van het bedrijf en het bestuur kennen. Voorts appreciëren we het initiatief van de Millennial Board, een adviesorgaan dat bestaat uit jonge medewerkers van het bedrijf en dat de raad van bestuur kan adviseren over verwachtingen van klanten, bijvoorbeeld. En last but not least: ook in moeilijke tijden geeft deze raad van bestuur blijk van standvastigheid, en blijft ze steeds aan de toekomst werken. Al die argumenten hebben ons doen beslissen om Claes Retail Group te bekronen tot Bestuur van het Jaar”, besluit Herman Daems.

Bart en An Claes reageren verheugd op de award: “Dit is een mooie erkenning voor onze raad van bestuur. Het is heel fijn om van een jury, die bestaat uit eminente experts, de bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent. Onze raad van bestuur bestaat uit 7 leden: wijzelf als eigenaars en vijf externe bestuurders. We komen vier à vijf keer per jaar samen, onder voorzitterschap van Dirk Goeminne. De raad stuurt de strategie van onze managementteams bij waar nodig of bekrachtigt ze. Leidinggevenden gaan dus rechtstreeks in overleg met bestuursleden, die elk expert zijn in hun vakgebied. We proberen als familiebedrijf een sterke structuur op te bouwen, naar de toekomst toe. Daarom hebben we onze kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan de raden van bestuur. Zo leren ze hun rol als eigenaar kennen en opnemen.”

Bekijk onze videoreportage

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in