Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

ESG verovert Euronext

Euronext Brussel lanceert op 15 februari een nieuwe index met de 20 aandelen die het best aan duurzame criteria voldoen. De groeiende belangstelling voor duurzame investeringen blijft leiden tot steeds meer producten en indices die zich baseren op de ESG-criteria.

Dit is een van de nieuwsfeiten die we onthouden uit het nieuwjaarevent dat GUBERNA en Euronext Brussels op donderdag 19 februari organiseerden in de Brusselse Kinepolis. De avond stond hoofzakelijk in het teken van korte interviewgesprekken met de fine fleur van de Belgische energiesector: Hoe verloopt hun transitie naar een duurzame en milieuvriendelijke energievoorziening?

Marktvraag

Met de lancering van een “BEL-ESG20”index volgt de beursuitbater in de Markiesstraat alleszins een wereldwijde trend. Want verwachten we niet allemaal dat onze ondernemingen meer aandacht hebben voor milieu, sociaal beleid en behoorlijk bestuur?

Directievoorzitter Vincent Van Dessel kondigde ook aan dat Euronext op 1 februari een gratis webinar organiseert over de criteria en concrete aanpak van deze nieuwe index. Wegens het belang van vlot verhandelbare aandelen zullen alleen de 57 bedrijven uit de Bel20 en de Bel Mid- in aanmerking komen. De lancering zelf volgt dan op 15 februari.

Awards

Traditioneel reikte hij ook weer de Euronext Brussels awards uit. D’Ieteren Group  kreeg bijvoorbeeld de ‘Award voor beste duurzame groeier’. De rangschikking is het resultaat van een combinatie tussen de beste performantie van het aandeel over de voorbije tien jaar en de beste ESG score volgens Sustainalytics en Reuters. Ook WDP en Aedifica vervolledigen hier de top 3. Belfius excelleerde dan weer als “ESG Bond House of the year”.

Eerder op de avond had Sandra Gobert, CEO van GUBERNA, in haar vooruitblik op 2023 ook ruime aandacht besteed aan ESG. Zo waarschuwde ze dat de ESG-rapportage zelf nog in de kinderschoenen staat in vergelijking met financiële rapportering. Het leerproces vergt veel middelen, deskundigheid en technologie om duidelijke, consistente en vergelijkbare gegevens te kunnen verzamelen en te valideren. Trouwens, die geïntegreerde rapportage alleen volstaat niet.. Zowel de EU Taxonomy als de CSRD vereisen dat bestuurskamers grondig nadenken over hun bedrijfsmodellen. Ze gaan dus ook informatie moeten verstrekken over hun strategische doelstellingen, de rol van de raad van bestuur en het management, en de mogelijke negatieve gevolgen van hun waardenketens.

Bluebird

Staatssecretaris voor begroting Alexia Bertrand, zelf gepokt en gemazeld in het beursgenoteerde bedrijfsleven, mocht de slottoespraak houden. Ze amuseerde het publiek met een slotpleidooi voor een “BlueBird-strategy” als tegengif voor het ”Black Swans-doemdenken” . Ze wenste ons met andere woorden dit jaar veel totaal onverwacht kansrijk nieuws met een grote positieve impact…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in