Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Europese banken krijgen klimaatdeadlines

Europese banken krijgen klimaatdeadlines

Communication between banks or government agencies.

De Europese Centrale Bank (ECB) legt Europese banken deadlines op om de risico’s die ze lopen door de klimaatverandering, in kaart te brengen en te beheren. De banken moeten die risico’s tegen eind 2024 volledig kunnen managen, zo deelde de ECB woensdag mee in Frankfurt.

“Hoewel banken hiermee zijn begonnen, is er nog een lange weg te gaan alvorens ze tegen de klimaatverandering bestand zijn”, zegt Frank Elderson, de vicevoorzitter van de ECB-toezichtsraad, in een blogpost. De ECB stelt vast dat de meeste banken wel met de problematiek bezig zijn, maar ook dat ze vaak niet over voldoende precieze methodes of gedetailleerde informatie beschikken, en dat ze de omvang en de impact van de risico’s onderschatten. “Te veel banken hopen nog op het beste en bereiden zich niet voor op het slechtste”, stelt de ECB.

De instelling komt nu met deadlines. Zo moeten de banken tegen maart 2023 de klimaat- en milieurisico’s en hun impact op hun activiteiten volledig in kaart brengen. Tegen het einde van dat jaar moeten de risico’s geïntegreerd worden in het beheer, de strategie en het risicomanagement, en tegen eind 2024 moeten de banken aan alle verwachtingen van de ECB rond klimaatrisico’s beantwoorden. Zo zal hun kapitaal dan ook in overeenstemming moeten zijn met die risico’s. De ECB dringt er al langer bij de banken op aan om zich ervan te verzekeren dat ze kunnen omgaan met bijvoorbeeld verliezen door extreme weersomstandigheden of met vervuilende bedrijven die door strengere overheidsmaatregelen de boeken moeten neerleggen. In juli maakte de ECB nog de resultaten bekend van een eerste klimaatstresstest bij de banken, en daaruit bleek dat zij miljarden – in het slechtste scenario 70 miljard euro – zouden kunnen verliezen door de klimaatopwarming.

Bron: Belga

Bekijk ook aflevering 4 van De Bestuurder TV met Max Jadot (BNP Paribas Fortis) over de rol van de banken en ESG

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in