Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Garantieovereenkomst van 56 miljoen euro voor groene transitie

Garantieovereenkomst van 56 miljoen euro voor groene transitie

Op 14 december hebben de Europese Commissie en PMV in Brussel een InvestEU-garantieovereenkomst ter waarde van 56 miljoen euro ondertekend. Met de overeenkomst wordt PMV de eerste Belgische InvestEU-uitvoeringspartner.

PMV zal de garantie van de Europese Unie gebruiken om investeringen te mobiliseren in het onderdeel Duurzame Infrastructuur van het InvestEU-programma. Meer specifiek zal de garantie indirect eigen vermogen verschaffen via een Investeringsplatform voor een breed scala aan entiteiten uit de private en publieke sector, in verschillende prioriteitsgebieden van InvestEU, waaronder duurzaam vervoer, hernieuwbare energie, circulaire economie, ICT en digitalisering. Deze investeringen zullen de EU helpen bij de verwezenlijking van haar bredere strategische doelstellingen om de groene en digitale transitie veilig te stellen.

Meer innovatieve economie

Deze overeenkomst werd mogelijk gemaakt met de steun van het InvestEU-programma, dat tot doel heeft meer dan 372 miljard euro aan extra investeringen te activeren in de periode 2021-27. InvestEU biedt een EU-begrotingsgarantie aan uitvoerende partners om hun risicobereidheid te vergroten en draagt zo bij aan het mobiliseren van publieke en private investeringen voor de beleidsprioriteiten van de EU.

Blijven groeien

Europees commissaris voor Economische Zaken, Paolo Gentiloni: “InvestEU ondersteunt investeringen in de hele EU die ons zullen helpen onze gemeenschappelijke doelstellingen op het gebied van groene en digitale transitie te verwezenlijken. Ik ben verheugd dat PMV met de overeenkomst van vandaag een InvestEU-uitvoeringspartner is geworden. Door samen te werken zullen we de vooruitgang van België naar een groenere en meer innovatieve economie ondersteunen – door bedrijven de steun te bieden die ze nodig hebben om te blijven groeien en banen van hoge kwaliteit te creëren.”

Nieuwe jobs creëren

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw en voogdijminister van PMV: “De digitale en groene transitie samen met het toekomstige concurrentievermogen van onze industrie zullen belangrijke onderwerpen zijn tijdens het Belgische EU-voorzitterschap waar ik de Industry Competitiveness Council zal voorzitten. We moeten de overgang naar een koolstofvrije economie niet alleen zien als een uitdaging, maar ook als een kans om nieuwe jobs te creëren. Investeren in nieuwe projecten is de beste garantie voor het behoud van onze toekomstige welvaart.”

De overgang naar een koolstofvrije economie is een cruciale stap om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Om dit te bereiken moeten we meer risico’s nemen bij de financiering van duurzame energieprojecten in een vroeg stadium, wat een gezamenlijke inspanning zal vergen van alle belanghebbenden, waaronder overheden, investeerders en de particuliere sector. De overgang naar een koolstofvrije economie is niet alleen een ecologische noodzaak, maar biedt ook economische kansen. Investeren in projecten voor hernieuwbare energie kan nieuwe banen creëren, innovatie stimuleren en de economische groei aanjagen. We moeten deze kans grijpen en gedurfde stappen zetten naar een duurzame toekomst. Daarom zijn we blij met de erkenning van PMV als uitvoeringspartner door de Europese Commissie.

MICHEL CASSELMAN, ALGEMEEN MANAGER PMV

Achtergrond

Het InvestEU-programma biedt de EU cruciale langetermijnfinanciering door aanzienlijke particuliere en publieke middelen aan te trekken ter ondersteuning van een duurzaam herstel. Het helpt ook particuliere investeringen te mobiliseren voor de beleidsprioriteiten van de EU, zoals de Europese Green Deal en de digitale transitie. Het InvestEU-programma brengt de vele financiële instrumenten van de EU ter ondersteuning van investeringen in de EU samen onder één dak, waardoor de financiering van investeringsprojecten in Europa eenvoudiger, efficiënter en flexibeler wordt. Het programma bestaat uit drie onderdelen: het InvestEU-fonds, de InvestEU-advieshub en het InvestEU-portaal. Het InvestEU-fonds wordt uitgevoerd door uitvoerende partners die in projecten investeren met behulp van de EU-begrotingsgarantie van 26,2 miljard euro. De volledige begrotingsgarantie ondersteunt de investeringsprojecten van de uitvoerende partners, vergroot hun risicodragend vermogen en mobiliseert zo ten minste 372 miljard euro aan extra investeringen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in