Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Hoeveel geld hebt u nodig om zorgeloos met pensioen te gaan?

Hoeveel geld hebt u nodig om zorgeloos met pensioen te gaan?

Dit artikel is aangeleverd door Fisher Investments België

Naarmate we dichter bij onze pensioenleeftijd komen, beginnen we steeds meer te dromen over hoe we onze langverwachte vrije tijd gaan besteden. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat uw financiën er in deze levensfase ook drastisch anders gaan uitzien. Waarschijnlijk hebt u al doorgerekend hoeveel uw leven als gepensioneerde u gaat kosten, hoe u dit gaat bekostigen of hoe u de inkomsten die u hiervoor nodig hebt gaat genereren. Fisher Investments België heeft een document opgesteld waarmee u aan de hand van deze vragen uw pensioen kunt plannen.

Vraag nu kosteloos ‘De ultieme gids voor uw pensioen & inkomen’ aan en ontvang ook periodieke inzichten

Wilt u goed op een rijtje zetten welke uitgaven u kunt verwachten als u stopt met werken? Dan is het belangrijk dat u een onderscheid maakt tussen twee categorieën: essentiële en discretionaire uitgaven. Daarnaast zult u ook rekening moeten houden met de inflatie en hoelang u verwacht uw vermogen nodig te hebben.

Onder essentiële uitgaven rekenen we uitgaven waar u geen controle over hebt en die u móét doen. Bereken goed hoeveel kosten u moet maken om uw levensstijl in stand te houden, en weeg daarbij uw kosten van levensonderhoud, vaste lasten en benzine ook mee. Vergeet ook niet om uitstaande schulden mee te rekenen, zoals een hypotheek of andere leningen en de rente die u daarover verschuldigd bent. Bovendien moet u extra geld opzijzetten voor het geval dat u onverwacht een groot bedrag aan belastingen moet betalen.

Lees hier ‘De ultieme gids voor uw pensioen & inkomen’ aan en ontvang ook periodieke inzichten

Discretionaire uitgaven variëren daarentegen afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vaak vindt u hier de kosten van bezoekjes aan familie die verder weg woont, reizen naar het buitenland of een droomvakantie. Maar ook kosten die u maakt voor uw hobby’s of cursussen vallen in deze categorie.

En vergeet ook niet dat uw koopkracht jaar na jaar afneemt door de inflatie. Een Spanjaard die momenteel € 50.000 per jaar nodig heeft om zijn uitgaven te dekken, heeft, uitgaande van de inflatieprognose voor de eurozone (1,7%) over twintig jaar zo’n € 70.000 per jaar nodig en over dertig jaar zelfs € 90.200 om zijn koopkracht helemaal in stand te houden. Juist daarom is het zo belangrijk dat u de inflatie mee in aanmerking neemt wanneer u berekent hoeveel geld u nodig hebt om met pensioen te gaan.

image 5

Wenst u meer informatie over beleggen? Dan vindt u hier ‘De ultieme gids voor uw pensioen & inkomen’ en onze periodieke inzichten

En ten slotte moeten we ook rekening houden met hoelang u met uw vermogen moet doen. Dit is een van de factoren die gepensioneerden het vaakst over het hoofd zien, maar het is zó belangrijk: als u het geluk hebt langer te leven dan u verwachtte, loopt u het gevaar dat uw vermogen niet groot genoeg is om uw levensstijl in stand te houden en deze periode zo zorgeloos te beleven als u verdient.

Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt. Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486), onder toezicht staat van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en waarvan de statutaire zetel is gevestigd te K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments België besteedt sommige aspecten van het dagelijks beleggingsadvies, portefeuillebeheer en transacties uit aan zijn dochterondernemingen.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in