Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Kmo’s lopen jaarlijks paar miljard aan omzet mis door onbetaalde facturen

Kmo’s lopen jaarlijks paar miljard aan omzet mis door onbetaalde facturen

young woman working with computer while consulting some invoices and documents in the kitchen

Bijna een kwart (24%) van de Belgische kmo’s ervaart het als een uitdaging om klanten tijdig te laten betalen. 14% van de betalingen verloopt achterstallig en een alarmerende 6% van de facturen blijft zelfs helemaal onbetaald. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse KMO Barometer, een studie naar trends en ontwikkelingen van softwarebedrijf Exact bij 527 kmo’s in België.

Pour la version française de ce communiqué de presse, voir ici.

Paar miljard euro aan oninbare omzet
Kmo’s ervaren een enorme druk om hun facturen tijdig betaald te krijgen. Een kwart van de bevraagde ondernemers meldt dan ook dat het een uitdaging is om klanten zover te krijgen hun facturatie op tijd te laten betalen. 14% van de facturen die bedrijven uitsturen, worden niet tijdig betaald. 6% van die facturen worden uiteindelijk nooit betaald. In totaal gaat het naar schatting om zo’n 3,1 miljard euro* aan omzet die kmo’s niet kunnen innen. Daarnaast bestaat er een constant gat in de cashflow van 1,5 miljard euro als gevolg van late betalingen. 

Vooral in de bouw is er sprake van openstaande facturen (16%). Daar hebben vier op de tien bedrijven moeite met klanten op tijd te laten betalen. 6% van die facturen blijft uiteindelijk onbetaald. In de dienstensector is er dan weer minder sprake van openstaande facturen (13%), maar het uiteindelijk aantal facturen dat niet betaald zal worden, ligt wel hoger: 8%, net als in de productie-sector.

 Achterstallige facturenOnbetaalde facturen
Bouw16%6%
Dienstensector13%8%
Handel11%7%
Productie14%8%
Andere sectoren13%5%
Algemeen14%6%

Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact België ziet een positieve evolutie ten opzichte van twee jaar geleden: “We zien een positieve evolutie ten opzichte van twee jaar geleden. Toen werd 12% van de openstaande facturen uiteindelijk niet betaald. Dat is ondertussen gehalveerd naar 6%. Toch blijven kleine ondernemers het als een enorme uitdaging zien om klanten tijdig te laten betalen. Daar schuilt natuurlijk ook een stukje psychologie achter. Enerzijds wil je een goede klantrelatie opbouwen, anderzijds wil je niet in een eenzijdige discussie verzeild geraken met wanbetalers.”

Digitalisatie als mentale geruststelling
Opvallend: over de sectoren heen valt op dat kmo’s openstaande facturen niet als een van de grootste uitdagingen zien. Wel geven kmo’s aan dat digitalisatie  een verschil kan maken op vlak van drijfveren en opvolging. 52% van alle kmo’s aangeeft nauwkeurig en realtime overzicht te hebben van verschuldigde en achterstallige betalingen. 

Uit de KMO Barometer blijkt ook dat twee op de drie kmo’s moeite heeft het nauwkeurig de cashflow te voorspellen. Sigrid Jansegers: “Momenteel kijken we naar een gat in de cashflow bij kmo’s van 1,5 miljard euro. Dat is niet weinig. Automatisatie van opvolging en het faciliteren van betalingsopties behoren dan ook tot de basistools om het facturatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen. Via geautomatiseerde reminders en diverse online betalingsopties reduceer je menselijke fouten en neem je zoveel mogelijk drempels weg voor je klanten om te voldoen aan hun betalingstermijnen. Meer nog: voor kmo’ers brengen zulke digitale ingrepen mentale geruststelling.”

De KMO Barometer van Exact wordt sinds 2014 tweejaarlijks uitgevoerd in België en Nederland. Naast algemene rapporten zijn er ook sectorspecifieke resultaten beschikbaar voor de handel, productie, zakelijke dienstverlening, bouw en accountancy. Kijk voor meer informatie op: https://www.exact.com/benl/kmo-barometer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in