Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.

Laureaten eerste award ‘Bestuur van het Jaar’ zijn bekend

Het kennisplatform De Bestuurder pakt dit jaar voor het eerst uit met een onderscheiding voor het “Bestuur van het Jaar”. De nieuwe award wil toonaangevende raden van bestuur in niet-beursgenoteerde organisaties in de kijker stellen. “Vaak denkt men dat governance enkel een zaak is voor grote, beursgenoteerde bedrijven. Wij willen aantonen dat een goede raad van bestuur ook in kmo’s en social profitorganisaties een reële toegevoegde waarde biedt voor de ontwikkeling van de organisatie”, stelt juryvoorzitter Herman Daems. Op 30 november weten we wie met de eerste award “Bestuur van het Jaar” naar huis mag: AZ Alma, Claes Retail Group of EnergyVision.

Een raad van bestuur heeft als opdracht om de langetermijnstrategie van een onderneming uit te tekenen en toezicht te houden op hoe de middelen worden ingezet. Herman Daems: “Meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk een bestuur is om een onderneming in de goede richting te leiden. Elke organisatie en elk management kan zo’n spiegel of klankbord gebruiken, om na te gaan of men goed bezig is.”

Sterke besturen doen organisaties excelleren

Goed bestuur krijgt hoe langer hoe meer aandacht, ook omdat steeds meer organisaties een strategie ontwikkelen rond ESG: ecologie, sociaal beleid en governance. “Governance is een beladen term, die vaak vereenzelvigd wordt met regelgeving en het opleggen van verplichtingen. Maar het gaat vooral om een manier van besturen, om het verstandig organiseren van je bedrijf. Wie dat op een professionele leest schoeit, zal daar sowieso de vruchten van plukken”, aldus Herman Daems, die ook auteur is van het boek “Geheimen van de Bestuurskamer”.

Om de meerwaarde van goed bestuur in de kijker te stellen, lanceert het kennisplatform De Bestuurder samen met een aantal partners de verkiezing van “Bestuur van het Jaar”. Uitgever Philip Peeters: “Kmo’s met een sterk bestuur kunnen excelleren in duurzame groei en ondernemerschap. Ook in social profitorganisaties zien we dat een complementair en ondernemend bestuur toegevoegde waarde creëert. Daarom beslisten we om met deze award toonaangevende raden van bestuur voor het voetlicht te plaatsen.”

Geobjectiveerde beoordeling door negenkoppige jury

De Bestuurder lanceerde net voor de zomer een oproep voor deze verkiezing in zijn community. Dat leverde een tiental kandidaten op. “Vervolgens hebben we een geobjectiveerd beoordelingsproces gevoerd”, legt juryvoorzitter Herman Daems uit. “Enerzijds werden alle kandidaat-besturen doorgelicht door Guberna, het Instituut voor Bestuurders, dat een eigen methodiek voor evaluatie van de governance ontwikkeld heeft. In een tweede fase werden de financiële resultaten van de betrokken organisaties geanalyseerd door consultants van Moore.”

Die rapporten werden voorgelegd aan een negenkoppige jury. Naast Herman Daems bestaat die uit Philippe Craninx (Moore Belgium), Lieve Creten (LC Advisory), Bart De Smet (Ageas), Katrin Eyckmans (Delen Private Bank), Sandra Gobert (Guberna), Conny Vandendriessche (House of HR & Coformaco), Hilde Vanderschelden (MU) en Luc Vandewalle. Zij nomineerden het ziekenhuis AZ Alma uit Eeklo, Claes Retail Group (bekend van de modemerken CKS, JBC en Mayerline) en EnergyVision (actief in het plaatsen en exploiteren van zonnepanelen en laadpalen).

Herman Daems: “Na onze beoordeling waren we aangenaam verrast over onze unanieme keuze. Met Claes Retail Group hebben we een heel mooi familiebedrijf waarin de raad van bestuur duidelijk zijn rol speelt en met externe bestuurders mee de dynamiek van het bedrijf bepaalt. EnergyVision is een jong bedrijf, waar we verheugd vaststellen dat het sinds de start geïnvesteerd heeft in een goede governance en een sterk bestuursorgaan. En met AZ Alma hebben we een mooi voorbeeld van een social profitspeler die ook naar de lange termijn kijkt en probeert te herdenken wat een ziekenhuis moet zijn.”

Uitreiking eerste award op 30 november

De besturen van de drie genomineerden hebben intussen een persoonlijk onderhoud met de jury gehad. Op basis van die gesprekken, wordt de laureaat gekozen. De eerste winnaar van “Bestuur van het Jaar” wordt bekendgemaakt op donderdagavond 30 november bij Delen Private Bank in Antwerpen. Staatssecretaris Alexia Bertrand zal de award overhandigen.   

Dit is het programma van de avond:

               18.30     Onthaal
               19.00    Presentaties en voorstelling kandidaten
               19.25     Panelgesprek over het maatschappelijk belang van goed bestuur
               19.50     Speech Alexia Bertrand
               20.05     Bekendmaking van de winnaar
               20.30     Receptie en walking dinner

Journalisten die interesse hebben om verslag uit te brengen van deze eerste award, kunnen de avond bijwonen. Afspraak om 19 uur bij Delen Private Bank, Jan Van Rijswijcklaan 184, 2020 Antwerpen.

Voor meer info en registratie: Pia De Quint, community manager De Bestuurder, +32 468 11 99 89.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in