Hoe goed hebben de ondernemingen waarmee u zaken doet hun ESG-zaken op orde? En hoe bestendig zijn ze voor eventuele schokken? “Om bedrijven te helpen bij het inschatten van de risico’s in hun waardeketen ontwikkelde we een scorebord”, zegt head of ESG Hind Salhane bij GraydonCreditsafe.
Salhane: “Niemand ontsnapt nog aan ESG, de verzamelnaam voor de manier waarop ondernemingen omgaan met Environmental (milieu en klimaat), Social (sociale verhoudingen) en Governance (goed bestuur). De grote bedrijven niet, maar ook de middelgrote en kleine niet. Voor die laatste groep geldt dat zelfs veel sneller dan ze zelf denken.”
Die evolutie is onder meer het gevolg van nieuwe Europese regelgeving. De CSR-richtlijn treedt op korte termijn in werking. Beursgenoteerde ondernemingen, kredietinstellingen en verzekeringsmaatschappijen met meer dan 500 werknemers moeten al in 2025 een eerste rapport over de ecologische en sociale impact van hun activiteiten opmaken, dat betrekking heeft op het boekjaar 2024. Daarna volgt de rest stapsgewijs. Maar dat betekent niet dat middelgrote en kleinere ondernemingen nog veel tijd hebben. Rapporteringsplichtige bedrijven moeten ook de gegevens meedelen van de bedrijven in hun waardeketen. Wie leverancier is van een grote onderneming zal dus al snel met de vereisten worden geconfronteerd.
Daarnaast werkt Europa aan de CSDD-richtlijn. Daarmee wil het bedrijven verplichten om de negatieve gevolgen van hun activiteiten en van die van hun waardeketen op te lijsten en erbij te vertellen wat ze van plan zijn te doen om die te beëindigen of te verminderen.
Zelf alles opvragen of snel een overzicht hebben
“Voor bedrijven komen er dus een hele reeks rapporteringsverplichtingen bij”, aldus Salhane. “Om hen daarbij te helpen, ontwikkelde GraydonCreditsafe een tool. Die geeft een zuiver datagedreven score voor zowel het E-aspect, het S-aspect en het G-aspect voor een onderneming, alsook een globale ESG-score. We baseren ons daarbij op publiek beschikbare informatie en op informatie uit onze eigen databestanden. Zo kijken we voor de E-score onder meer naar data die gelinkt kan worden aan milieugerelateerde zaken van de bedrijven. Voor de S-scores baseren we ons onder meer op de sociale balans van de onderneming. En voor de G-score kijken we onder meer of de bestuurders of de bedrijfsleiding geen ‘compliance alerts’ op hun naam hebben staan en naar het betaalgedrag van de onderneming. Het volstaat dat bedrijven ons een lijst bezorgen van de ondernemingen die ze willen opvolgen met hun ondernemingsnummer om een rapport te ontvangen. Het verhindert dat ze blind varen of dat ze alle informatie zelf moeten opvragen bij de ondernemingen waarmee ze zaken doen.”
Salhane: “Graydoncreditsafe was al gekend voor zijn datagedreven inzichten rond onder meer financiële gezondheid. We hebben dat de laatste jaren verder uitgebreid met scores voor o.a. fraudegevoeligheid, schokbestendigheid en ESG. Het gaat om probabiliteitsscores, die aangeven waar er een hoge waarschijnlijkheid is op bv. ESG-readiness. We hebben uiteraard niet alle mogelijke datapunten rond ESG, dat kan ook helemaal niet, maar dat belet niet dat we toch een richting kunnen aangeven. De bedrijven kunnen onze info ook altijd zelf verrijken met gegevens die ze halen uit hun eigen databanken of uit eigen bevragingen van hun zakenpartners. Belangrijk daarbij is: baseer je niet op mooie websites, maar ga uit van reële, objectieve gegevens”
Onze ESG-scores zijn voorlopig beperkt tot binnenlandse bedrijven. “België is een voorloper op het vlak van bedrijfsdata. In ons land moet heel wat publiek gemaakt worden zodat we veel datapunten hebben. In het buitenland is dat niet altijd het geval. Maar we werken volop aan een uitbreiding. Nu Graydon is overgenomen door de internationale groep Creditsafe kunnen we trouwens gemakkelijk op buitenlandse databanken een beroep doen. Een groot voordeel dus.”
Geen toegang tot kapitaal en krediet meer
Bedrijven doen er ook goed aan de ESG-beoordelingen ernstig te nemen. “Wie zijn zaken niet op orde heeft, zal veel moeilijker toegang krijgen tot kredieten. Kapitaalverschaffers haken af en banken zullen streng(er) toezien op ESG. Heb je 500 klanten en zijn er daarvan 300 niet-duurzaam zijn? Dan wil je… nee correctie: dan moet je dat weten.”
“We zien vandaag dan ook dat de ESG-rapporteringen vaak nog onder de financiële directie vallen. Het wordt bij de meeste bedrijf nog als een onderdeel van het risicomanagement beoordeeld. Hetzelfde geldt trouwens voor de beoordeling die we kunnen maken over de schokbestendigheid van een bedrijf. Heeft het voldoende financiële buffer om een onverwachte tegenvaller op te vangen of niet? Op dat vlak hebben we trouwens veel ervaring kunnen opdoen in de coronaperiode met analyses over de impact die de pandemie zou hebben op ondernemingen.”
“Met onze tool reiken we onderneming overzichten aan met informatie voor alle lagen van de organisatie: zowel de commerciële divisies, het directiecomité als de raad van bestuur.”
Salhane: “De totaalscore die we toekennen, geeft dan ook een algemeen beeld. Dat belet niet dat het nuttig blijft om die aan te vullen met de deelscores – E-score, S-score, G-score – die een beter inzicht bieden. Vergelijk het met de schokbestendigheidsscore. Daar kan je je portefeuille klanten of leveranciers verrijken met informatie over de mate waarin een bedrijf schokken kan opvangen. Je krijgt een algemeen beeld, zeer handig, maar de grote toegevoegde waarde zit hem in de scorecard die inzicht geeft in diverse parameters. Een bedrijf kan namelijk een goede kredietscore hebben maar door gebrek aan cashreserve (schokbestendigheid) volgende maand in faling gaan.
ESG is ook commerciële opportuniteit
“Toch zijn er ook bedrijven die ESG niet zien als een risico, maar als een opportuniteit”, aldus Salhane. “Een aantal ondernemers vindt in de bedrijven die hun ESG-score willen verbeteren of behouden een ideale doelgroep voor het product of de dienst die ze verkopen. Voor hen zijn de ESG-scores een commercieel gegeven.”
Salhane: “Hoewel een apart ESG-departement in veel bedrijven nog in de kinderschoenen staat, als ze er al een hebben, is er de voorbije jaren toch enorm veel veranderd. Toen ik anderhalf jaar geleden in mijn functie startte, was het me snel duidelijk dat ik ook een stuk ESG-evangelisatie zou moeten doen, maar de zaken zijn in korte tijd zodanig geëvolueerd dat dit niet meer nodig is. ESG is ontzettend snel aan het inburgeren. Niemand kan er nog omheen wil hij toekomstbestendig zijn.”
GraydonCreditsafe steunt daarom ook de verkiezing van Bestuur van het Jaar. De drie finalisten ontvangen een ESG-doorlichting.
Auteur: Johan Van Geyte
2 thoughts on “Met welke leveranciers loopt u ESG-risico’s?”
Mevrouw,
Uw bijdrage omtrent het commercieel aanbod van GVF inzake het beheer van ESG risico’s heeft mij geïnspireerd.
Vanuit onze beroepsfederatie zoek ik instrumenten die mijn (doorgaans kleine) leden kunnen gebruiken om hun verantwoordelijkheid beter op te nemen of om het hoofd te kunnen bieden aan de stroom bevragingen die wellicht zal volgen vanwege de grotere ondernemingen die wel onderworpen zijn aan de ESG rapporteringsverplichtungen.
Graag ontvang ik meer info omtrent de concrete en praktische aspecten van jullie aanbod.
Mvg
Dag meneer Van Lerberghe, Dank u wel voor uw feedback. Ik neem graag contact met u op. Bezorg me gerust uw contactgegevens en dan bel ik u op. Groeten, Hind Salhane (0479 79 56 13 – hind.salhane@graydoncreditsafe.be)