Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
 • Home
 • >
 • Nieuws
 • >
 • OESO lanceert nieuwe governance principes

OESO lanceert nieuwe governance principes

Op de G20 Top in New Delhi hebben de wereldleiders op maandag 11 september de herziene G20/OESO-principes  voor corporate governance bekrachtigd en bekend gemaakt.  Deze herziene regels zijn het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de G20 en de OESO om het duurzaam ondernemen en deugdelijk ondernemingsbestuur te ondersteunen en tegelijk het marktvertrouwen en de financiële stabiliteit te bevorderen op de snel veranderende kapitaalmarkten.

Het belang van deze Principes is niet te onderschatten. Zij vormen immers een wereldwijde benchmark voor de wet- en regelgeving en institutionele kaders voor corporate governance. De grondige herziening was nodig om de vele recente ontwikkelingen in corporate governance en op de kapitaalmarkten beter te weerspiegelen. Ze omvatten ondermeer nieuwe of geactualiseerde richtlijnen over aandeelhoudersrechten, de rol van institutionele beleggers, de transparantie en de verantwoordelijkheden van raden van bestuur. Voor het eerst bevatten ze ook bepalingen  over duurzaamheid en veerkracht om de bedrijven te helpen hun klimaatgerelateerde en andere duurzaamheidsrisico’s en -kansen te beter beheersen. De initiatiefnemers wensen dat deze principes die zowel voor geavanceerde als opkomende economieën relevant zijn, wereldwijd de standaard voor corporate governance kunnen blijven.

Enkele belangrijke aandachtspunten voor bestuurders:

 • Een verduidelijking van de verantwoordelijkheden van raden van bestuur op het gebied van duurzaamheid en de openbaarmaking van duurzaamheidsgerelateerde informatie.
 • Een aanbeveling voor een dialoog over duurzaamheidskwesties tussen ondernemingen en hun aandeelhouders en belanghebbenden.
 • Suggesties voor de aanpak van nieuwe beheerskwesties  op raden van bestuur zoals diversiteit, risicobeheer en de belangen van niet-aandeelhouders.
 • Een aanmoedig om meer digitale technologieën te gebruiken voor corporate governance praktijken
 • De nadruk dat raden van bestuur ook moeten toezien op het beheer van digitale risico’s.
 • Nieuwe  aanbevelingen over de eigendomsconcentratie in ondernemingsgroepen en over rechten van obligatiehouders en schuldcontracten om de toename van bedrijfsschulden aan te pakken.

Tegelijk werd ook de editie 2023 van het OESO Corporate Governance Factbook gelanceerd. Daarin wordt voor 49 verschillende landen, waaronder ook België, bijgehouden hoe die principes geïmplementeerd worden. Het nieuwe Factbook laat bijvoorbeeld zien dat de meeste landen  belangrijke stappen hebben gezet om de openbaarmaking van duurzaamheidsgerelateerde informatie te bevorderen, maar dat relatief weinig jurisdicties al regelgeving hebben voor ESG-ratings en indexaanbieders. Het laat ook zien dat de meeste jurisdicties het houden van virtuele en hybride aandeelhoudersvergaderingen nu effectief reguleren. Hoofdstuk 4 biedt bijvoorbeeld informatie over bestuursstructuren, de onafhankelijkheid van de raad en comités op bestuursniveau, evenals risicomanagement en de implementatie van interne controles. Met betrekking tot externe controle bevestigt het Factbook de primaire verantwoordelijkheid van de aandeelhouders voor het benoemen en/of goedkeuren van de externe accountant.  Maar de betrokkenheid van de raad van bestuur om de beslissing van de aandeelhouders hierin te ondersteunen neemt toe.

Een en ander kan u in detail terug vinden op de website van OESO:

https://www.oecd-ilibrary.org/governance/g20-oecd-principles-of-corporate-governance-2023_ed750b30-en

https://www.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-corporate-governance-factbook-2023_6d912314-en

Ph Verhaeghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

 • Yves van Durme
 • Rachid Et-Taïbi
 • Pieter Bourgeois
 • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in