Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Portret van topbestuurder Paul Buysse

Portret van topbestuurder Paul Buysse

Graaf Paul Buysse was een van de meest kleurrijke figuren in de naoorlogse Belgische economie. Hij verwierf de grootste bekendheid als topman van het Britse Vickers (Rolls-Royce) en van het Belgische Bekaert. De politiek dong verscheidene keren naar zijn hand, maar Buysse bedankte. Hij was ook een vertrouweling van het Belgische koningshuis en koning Filip. “Ik ben een beetje een uniek beest in Vlaanderen. Ik denk dat er weinigen hebben gedaan wat ik heb gedaan – wat ik heb mógen doen”, zei de graaf in 2013.

Buysse nam het tijdens zijn carrière vaak op voor CEO’s die werden aangevallen vanwege hun hoge vergoedingen. “Men moet stoppen met het demoniseren van topmanagers”, zei hij in 2007. “Ze worden betaald volgens objectieve criteria, niet volgens n ationale, maar volgens internationale maatstaven in hun sector (…) Denkt u nu echt dat er iets zou veranderen aan de economie als de overheid 25 procent van hun wedde zou afknippen?”

Buysse, geboren op 17 maart 1945, begon zijn eigen loopbaan in de autosector, eerst bij Ford (1966-1976) en daarna bij autoproducent British Leyland (1976-1979). Later ging hij aan de slag bij uitlaat- en schokdemperproducent Tenneco.

In 1988 stapte Buysse over naar Hansen Transmissions, dat tandwielkasten en aandrijfsystemen maakt. Daar bouwde hij een opvallende carrière uit. Want in 1991 werd hij lid van de raad van bestuur van het moederbedrijf BTR (British Tire & Rubber). In 1994 werd hij er gedelegeerd bestuurder.

Buysse verliet het bedrijf in 1998, om de nieuwe topman te worden van het Britse industriële concern Vickers. Hij slaagde erin om de verlieslatende groep met succes te herstructureren. Dat gebeurde onder meer met de verkoop van het kroonjuweel: autobouwer Rolls-Royce. Voor dat initiatief kreeg Buysse de hele Britse bevolking over zich heen, maar het was onvermijdelijk vanwege de dieprode cijfers bij de producent van luxewagens.

In 1999 kwam er een vijandig bod op Vickers van Rolls-Royce Plc, de producent van onder meer vliegtuigmotoren. Rolls-Royce trachtte Buysse buitenspel te zetten door het bod uit te brengen op een moment dat de de Belg in de VS verbleef en dus vijf uur achterstand had op Groot-Brittannië. Buysse kon niet verhinderen dat het bedrijf in handen van Rolls-Royce kwam.

In mei 2000 werd hij benoemd tot voorzitter van staaldraadproducent Bekaert, een multinational met hoofdzetel in het West-Vlaamse Zwevegem. In 2012 werden de statuten van Bekaert speciaal voor hem aangepast, om hem toe te laten ook na zijn 67ste aan de slag te blijven. Twee jaar later ging hij effectief met pensioen en kreeg hij een gouden handdruk van 3,54 miljoen euro. “Sommigen vinden dit bedrag misschien overdreven”, liet hij optekenen. “Bon, het zij zo. Wilde plannen heb ik alvast niet. Een groot deel zal ik investeren in jonge starters en armoedewerken.”

Daarnaast bekleedde hij nog tal van andere functies. Zo was hij voorzitter van het Prins Filipsfonds, voorzitter van college der censoren bij de Nationale Bank en voorzitter van de Raad van Bestuur van ENG-Videohouse. 

In 1983 stond hij bovendien samen met een aantal anderen aan de wieg van het NEA (Nieuw Economisch Appel), een invloedrijke socio-economische denktank.

In 2005 introduceerde Buysse de zogenaamde “Code Buysse”, een handleiding deugdelijk bestuur voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. Met aanbevelingen rond onder meer interne controle en gepaste vergoeding moest die bedrijven helpen om duurzaam te groeien.

Buysse was eveneens in het bezit van verscheidene adellijke titels. Nadat hij door het koningshuis eerder al tot ridder werd geslagen, kreeg hij in 1998 de titel van baron. In 2014 werd hij graaf. Verder werd hij door het Nederlandse vorstenhuis tot” Officier in de Orde van Oranje-Nassau”, door de Franse republiek tot “Officier dans l’Ordre National du Mérite” en door de Britse koningin tot “Commander of the British Empire” benoemd.

Een carrière in de politiek heeft de graaf steeds afgewezen. “Twee partijen tegelijk dongen naar mijn hand”, zei hij daarover in 2014. “Ach, dat was niks voor mij geweest. Ik zou een slecht politicus zijn. Ik ben de man van de vrije dialoog; eerst drie keer mijn tong in de mond ronddraaien voor ik iets mag zeggen, dat ligt me niet.”

Hij stond van 2015 tot 2020 wel aan het hoofd van de koninklijke schenking. Hij was een intimus van koning Filip en een vertrouweling van het koningshuis. Sinds 2016 zetelde Buysse in het crisisteam dat ons land moet voorbereiden op de gevolgen van een mogelijke brexit. De Britse exit uit de Europese Unie mocht volgens de graaf geen aanleiding geven tot paniek in de ondernemerswereld.

“Ze mogen alles zeggen op mijn begrafenis”, zei Buysse in 2013. “Behalve: Paul, dat was nen braven.”

In een interview met De Tijd in 2019 kreeg hij de vraag wat hij nog wilde in dit leven.  “Gezondheid, levensvreugde en intellectueel interessante dingen”, zei hij. “Voilà, als we zo nog wat kunnen voortdoen, dat is toch zalig?”  

Graaf Paul Buysse werd 78. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in