Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Qover, Lansweeper en Sylphar winnen Private Equity Awards 2022

Qover, Lansweeper en Sylphar winnen Private Equity Awards 2022

De drie winnaars van de Private Equity Awards 2022 zijn bekend. Deze awards zijn een initiatief van de Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA) en BNP Paribas Fortis. Ze zetten de rol in de verf die durfkapitaalinvesteerders spelen in de groei van zowel startende, snelgroeiende als mature bedrijven. Qover werd verkozen tot ‘Venture Company of the Year’, Lansweeper sleepte de titel van ‘Growth Company of the Year‘ in de wacht en Sylphar won in de categorie ‘Buy-out Company of the Year’.

Durfkapitaalinvesteerders spelen een belangrijke rol voor groeiende bedrijven. Ze brengen niet alleen kapitaal aan, maar geven ook actieve ondersteuning en brengen expertise binnen bij de bedrijven waarin ze investeren. Naast het stimuleren van ondernemerschap en innovatie, zorgen private-equityspelers voor de nodige middelen om de groei en continuïteit van ondernemingen te realiseren. Ze stellen hun jarenlange ervaring ten dienste van bedrijven en helpen hen te professionaliseren. Dankzij die opvolging en door nauw samen te werken met de managementteams ondersteunen durfkapitaalinvesteerders de groei en rendabiliteit van een bedrijf.

Drie verdiende winnaars

De drie winnaars werden geselecteerd uit negen genomineerden onderverdeeld in drie categorieën. Het Venture-segment omvat jonge ondernemingen die met de steun van een venture-capitalinvesteerder een innovatief product of innovatieve dienst ontwikkelen en op de markt brengen. In het Growth-segment komen ondernemingen aan bod die hun activiteiten fors uitbreiden via organische groei of een overnamebeleid. Ze brengen een financiële partner aan boord, zonder dat die laatste de controle beoogt. In het Buy-out-segment gaat het om de overdracht van het bedrijf en de groei van ondernemingen tot stand gebracht door het management en een private-equityinvesteerder met een controleparticipatie.

“De winnaars tonen, net als de andere genomineerde bedrijven, aan hoe private equity de snelle groei van Belgische bedrijven kan faciliteren zonder de visie op lange termijn uit het oog te verliezen. Met Qover, Lansweeper en Sylphar hebben we drie mooie voorbeelden van bedrijven die samen met hun medewerkers en private investeerders hun potentieel hebben waargemaakt, waarbij ook heel wat jobs gecreëerd werden“, zegt Sabine Vermassen, voorzitter van de BVA.

Venture Company of the Year: Qover

Qover is een snelgroeiend insurtech bedrijf uit Brussel dat technologie ontwikkelt om verzekeringen op maat te maken. Het dekt de risico’s niet zelf af en werkt daarvoor samen met grote verzekeraars. Qover werd opgericht in 2016 en stelt 110 mensen te werk. Het bedrijf kon al een aantal mooie klanten aantrekken, waaronder Tesla.

Qover kwam als winnaar uit de bus omwille van zijn innovatieve en disruptieve bedrijfsmodel. De oplossing die het aanbiedt, is klaar om de volgende jaren internationaal op te schalen. De jury loofde ook de prima samenwerking tussen het bedrijf en de venture capital investeerders.

Andere genomineerden in de categorie waren Aerospacelab en Precirix.

Growth Company of the Year: Lansweeper

Lansweeper is een softwarebedrijf opgericht in 2004 met vestigingen in Grembergen en Austin (Texas). Het ontwikkelde een geavanceerd platform dat bedrijven helpt om hun IT-apparatuur en -netwerken beter te beheren en te beschermen. Het bedrijf telt meer dan 25.000 klanten en stelt 200 mensen te werk.

De jury was onder de indruk van het uitstekende financiële track record van Lansweeper, zowel op vlak van omzet als van rendabiliteit. Het slaagde erin te transformeren van een Belgisch naar een internationaal technologieverhaal. De uitstekende samenwerking met Dovesco en de intrede van topfonds Insight Partners, zal het bedrijf tot slot helpen om verder internationaal op te schalen.

In deze categorie werden ook Efficy en Fedrus genomineerd.

Buy-out Company of the Year: Sylphar

Sylphar uit Deurle verkoopt voorschriftvrije geneesmiddelen, gezondheids- en beauty producten. Het bedrijf stelt 80 mensen te werk en beschikt over een performant verkoopnetwerk. De Sylphar-merken worden in meer dan 50 landen verkocht.

De jury koos voor Sylphar omwille van de spectaculaire digitale transformatie van zijn verkoopproces. Op 5 jaar tijd steeg de online verkoop van 0% naar 80%. Daarnaast konden ook de sterke internationale expansie en snelle productontwikkeling overtuigen. En tot slot was de samenwerking met Vendis Capital prima en werd bij de verkoop aan Karo, een onderneming uit de portefeuille van het Zweedse EQT, een uitzonderlijk financieel resultaat geboekt.

Naast Sylphar werden ook House of HR en Baobab Collection genomineerd.

Belang van private equity voor het economisch weefsel

Bij investeringen met durfkapitaal staat almaar meer een positieve impact voor de samenleving centraal. Door bedrijven te laten groeien, worden jobs gecreëerd, wat de samenleving ten goede komt. Vandaag zijn durfkapitaalinvesteerders actief in een 1.000-tal bedrijven die samen goed zijn voor meer dan 200.000 jobs.

Didier Beauvois, Head of Corporate Banking en Member of the Executive Board van BNP Paribas Fortis: “Als medeoprichter van de Private Equity Awards zijn we overtuigd dat private equity een uitstekend financieringsinstrument is om Belgische bedrijven vooruit te helpen. Private equity stimuleert duurzame economische groei en geeft bedrijven echt een boost. Niet alleen innovatieve scale-ups maar ook bedrijven die via extra investeringen de transitie naar een duurzamer businessmodel willen maken. De Belgische private-equitysector doet het erg goed en is geëvolueerd naar een volwaardig ecosysteem dat gewapend is voor de toekomst. Momenteel beheren we bij BNP Paribas Fortis Private Equity een portefeuille van 650 miljoen euro waarvan ongeveer de helft via fondsen en de andere helft via directe participaties. Het is onze ambitie om daar tegen 2026 1 miljard van maken.”

Lees ook ons artikel: Ondernemen Met Een Private Equity-partner? Moet Kunnen! • De Bestuurder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in