Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Raad van bestuur Vlaams Mensenrechteninstituut samengesteld

Raad van bestuur Vlaams Mensenrechteninstituut samengesteld

paper cut chain people on white, human rights concept

Het Vlaams Parlement heeft woensdag de raad van bestuur van het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut goedgekeurd. Het instituut wordt operationeel op 15 maart.

De Vlaamse regering besliste bij haar start om uit het interfederale gelijkekansencentrum Unia te stappen en werk te maken van een eigen mensenrechteninstituut. Dat Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) moet het centrale Vlaamse loket worden waar burgers terechtkunnen voor alle mensenrechten en alle vormen van discriminatie, terwijl het federale Unia bijvoorbeeld niet bevoegd was voor discriminatie op vlak van gender. In oktober keurde het parlement de oprichting definitief goed.

De naam die woensdag het meest over de tongen ging was die van advocaat Matthias Storme, lid van het bestuur van N-VA. Hij pleitte ooit voor de vrijheid om te discrimineren. Als die vrijheid er niet is, dan kunnen we ons hele rechtssysteem overboord gooien, argumenteerde hij.

De andere namen in de raad zijn Jonathan Bernaerts (doctoraatsonderzoeker mensenrechten UA), Tine Destrooper (professor aan het mensenrechteninstituut van de UGent), Raf Geenens (rechtsfilosoof aan KUL), Gerhard Van Der Schyff (docent grondrechten Universiteit Tilburg), Frank Fleerackers (professor publiek recht, KUL) en Stefan Sottiaux (hoogleraar publiek recht, KUL).

Als niet-academici zetelen Katrien Meuwissen van het Europees Netwerk van Nationale Mensenrechteninstituten, Nathalie Van Leuven van de pluralistische sociaal-culturele organisatie Avansa, Hassan Boujedain, directeur inburgering van de stad Antwerpen, en Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. 

De opvolgers zijn Tomas Baum, Luc Demarez, Aleydis Nissen en Aube Wirtgen.

“In het decreet staat dat de raad van bestuur onpartijdig en onafhankelijk moet zijn”, zei Jos D’Haese van PVDA. “Ik weet niet goed hoe dat te rijmen is met mensen die in het partijbestuur zitten van een meerderheidspartij.”

“Wie van mening is dat discrimineren een mensenrecht is, hoort niet thuis in het bestuur van een instituut dat als opdracht heeft mensen te beschermen tegen discriminatie”, zei An Moerenhout van Groen. Chris Janssens van Vlaams Belang vond dat zijn partij wordt uitgesloten. “Nu het Vlaams Belang de grootste partij zou kunnen worden, is er bij het Vlaams Mensenrechteninstituut gewerkt met openkandidaatstelling. Dat betekent in de praktijk: iedereen erin, behalve het Vlaams Belang. Het was duidelijk dat kritische of te weinig progressieve stemmen niet weerhouden werden. Het Mensenrechteninstituut zondigt daarmee zélf tegen de mensenrechten.”

Bron: Belga

One thought on “Raad van bestuur Vlaams Mensenrechteninstituut samengesteld

  1. Wanneer je mensen uitsluit omwille van hun politieke mening, verlies je sowieso meer dan de helft van je geloofwaardigheid. Dat kan nooit uw bedoeling zijn. De -in uw ogen- verkeerde meningen bestrijd je met gefundeerde argumentatie, niet met uitsluiting. Als het je overkomt, dan snap je het. Want zij die nooit hun mening wijzigen houden meer van zichzelf dan van de waarheid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in