Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Ruim een op de drie Waalse werknemers werkt voor overheid

Ruim een op de drie Waalse werknemers werkt voor overheid

People sitting at employment agency

De Waalse werkgeversorganisatie UWE wijst dinsdag op basis van een studie op de grote tekorten en snelle stijging van de schulden bij de financiering van de openbare diensten in Wallonië. Ruim een op de drie werknemers in Wallonië werkt voor de overheid. Met het oog op het “structurele onevenwicht” in de financiering formuleert UWE 15 voorstellen voor een herdefiniëring van de contouren van de openbare diensten, met een vereenvoudiging van de Waalse instellingen, meer partnerschappen met de privésector en het gezonder maken van de budgettaire situatie.

De instellingen van het Waalse Gewest zijn volgens UWE “onleesbaar” geworden en bereiken een niveau van openbare tewerkstelling dat zelden gezien wordt in het buitenland. Omdat er geen officië le statistieken beschikbaar zijn berekende de werkgeversorganisatie zelf dat de publieke diensten in Wallonië goed zijn voor 36 procent van de werkgelegenheid, tegenover 27 procent in Vlaanderen. En dat terwijl de overheidsuitgaven hoog zijn en de schulden oplopen. “Er is geen budgettaire en fiscale marge om deze genereuze situatie te financieren”, aldus de organisatie.

UWE wil daarom dat de contouren van de openbare diensten geherdefinieerd worden en dat de efficiëntie verhoogd wordt. De werkgeversorganisatie wil dat de Waalse overheid zich weer op haar kerntaken gaat concentreren. “Openbare interventies zouden beperkt moeten zijn tot situaties waarbij de markt de gewenste doelstellingen niet haalt en waar de staat het beter kan doen”, aldus Olivier de Wasseige, gelegeerd bestuurder van UWE.

De organisatie vraagt ook een rationalisering van de regionale institutionele architectuur, met onder meer de afschaffing van de provincies en een versterking van het centrale bestuur door een vermindering van het aantal publieke organen.

“Dit is geen aanval op de openbare diensten”, benadrukt Olivier de Wasseige. “We formuleren constructieve en positieve voorstellen, een oproep tot dialoog.”

Bron: Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in