Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Vier onafhankelijke bestuurders bij het Fondsbestuur van Literatuur Vlaanderen

Vier onafhankelijke bestuurders bij het Fondsbestuur van Literatuur Vlaanderen

De Vlaamse Regering keurt de aanstelling goed van Tom Naegels, Nele Hendrickx, Liesbeth Heyvaert en Ellen Van Tichelt als onafhankelijke bestuurders bij het Fondsbestuur van Literatuur Vlaanderen, voor een periode van vier jaar.

Literatuur Vlaanderen ondersteunt de letterensector in Vlaanderen – van auteur tot lezer – in opdracht van de Vlaamse Regering en de Vlaamse minister van Cultuur. Ze doet dat met subsidies voor auteurs, vertalers, uitgevers en organisatoren. Daarnaast speelt Literatuur Vlaanderen ook een belangrijke rol in het bijeenbrengen van de vele spelers in de boekensector. Ze stimuleert hen om over beleidsdomeinen en grenzen heen te kijken en hecht veel belang aan het (samen) werken aan een rijk en divers literair landschap met een ruim en inclusief boekenaanbod.

Tom Naegels is een Vlaams auteur, journalist en columnist. Zijn journalistieke en opiniërende werk verschijnt in De Standaard. Tussen 2011 en 2016 was hij ook de ombudsman van die krant. Zijn recentste boek is Nieuw België, een geschiedenis van België als migratieland.

Op 25 juni 2018 ging Nele Hendrickx van start als nieuwe directeur van het Letterenhuis in Antwerpen. Zij was sinds 2013 uitgever bij uitgeverij De Geus. Na haar opleiding Romaanse taal- en letterkunde in Antwerpen en Madrid en Latijns-Amerikaanse literatuur in Londen, ging Nele Hendrickx aan de slag bij het KunstenFESTIVALdesArts in Brussel. Nadien legde ze zich bij de bij Klara toe op alles wat literatuur betrof, alvorens in 2008 het boekenvak in te gaan. Sinds 2008 was zij achtereenvolgens (hoofd)redacteur en uitgeefster Nederlandse en vertaalde fictie en non-fictie bij Uitgeverij De Geus. Hendrickx zorgde ervoor dat uitgeverij De Geus in volle overname met een nieuw elan eenzelfde koers bleef varen.

Liesbet Heyvaert is gewoon hoogleraar Engelse taalkunde aan de KU Leuven en lid van de onderzoeksgroep FunC (Functional and Cognitive linguistics: grammar and typology). Ze was vicedecaan onderwijs van de Faculteit Letteren van 2015 tot 2021 en werd tot decaan verkozen in 2021. In opdracht van de Vlaamse ministers van Cultuur en Onderwijs stuurde Liesbet in het voorjaar van 2021 het Leesoffensief aan: samen met een breed samengestelde kern- en stuurgroep, met vertegenwoordigers uit de onderwijswereld, het culturele veld, de bibliotheekwereld en de welzijnssector, werkte ze een adviesnota uit om de leesvaardigheid en het leesplezier bij kinderen, jongeren en volwassenen te bevorderen.

Ellen Van Tichelt is zaakvoerder van het literair agentschap LNVT. Na het behalen van een master strategische communicatie (Universiteit Antwerpen) en een master cultural studies (KU Leuven), ging ze aan de slag als PR- en marketingverantwoordelijke voor verschillende uitgeverijen en culturele organisaties in Vlaanderen en Nederland. Sinds 2017 vaart ze onder de vlag van LNVT haar eigen weg als literair manager en producent.

Knipsel 5
Liesbeth Heyvaert, Tom Naegels, Ellen Van Ticheltals & Nele Hendrickx

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in