Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • ESG
  • >
  • Waarom is ESG Due Diligence belangrijk?

Waarom is ESG Due Diligence belangrijk?

Dit artikel kwam in stand via een samenwerking met Diligent.

ESG due diligence is een term die we steeds vaker horen als bedrijven investerings- en strategische beslissingen nemen. Maar wat betekent ESG due diligence eigenlijk – en wat moeten organisaties doen om ervoor te zorgen dat hun due diligence op het gebied van ESG op orde is? 

Betekenis van ESG Due Diligence

Due diligence identificeert per definitie risico’s bij bedrijfstransacties, fusies of overnames, of investeringen in potentiële leveranciers of projecten. ESG due diligence is niet anders, maar richt zich op risico’s die voortkomen uit de milieu-, sociale en bestuurspraktijken van een organisatie. ESG due diligence speelt een rol in een paar specifieke scenario’s: 

  • Bij investeringsbeslissingen
  • Bij fusies en overnames
  • Bij samenwerking met derden

Waarom is ESG Due Diligence belangrijk? 

ESG is snel een belangrijk criterium aan het worden voor investeerders, klanten en potentiële medewerkers. Met een robuuste ESG-strategie onderscheidt u zich bij het werven van personeel, het zoeken van investeringen of het aantrekken van nieuwe klanten. 

Een investeringspolitiek die gericht is op ESG, evolueert van een ethisch verantwoorde benadering naar een strategie met bewezen bedrijfsrendement. Grote investeerders zoeken vandaag bedrijven met een solide ESG-rangschikking die degelijke meetgegevens kunnen voorleggen rond duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en governance. 

Als bedrijven willen fuseren of andere bedrijven willen overnemen, komt ook hier de ESG due diligence om de hoek kijken. Het belang van ESG due diligence is evident, want zoals de International Bar Association het vanuit juridisch perspectief formuleert: “Zonder een grondige risicobeoordeling kunnen kopers een bedrijf overnemen dat niet aan de regels voldoet en dat het risico met zich meebrengt van aanzienlijke reputatieschade, boetes en rechtszaken.” 

ESG wordt ook steeds belangrijker als onderscheidende factor wanneer kandidaten een shortlist maken van potentiële werkgevers. Uit een rapport uit 2021 van de Washington State University blijkt dat 83% van de Generation Z-werknemers wil werken voor een organisatie waar ze een positieve impact kunnen hebben op de wereld, en 70% wil werken voor een bedrijf waarvan de waarden overeenkomen met die van henzelf. Wie een organisatie overneemt of erin investeert die niet aan deze verwachtingen voldoet, zal veel meer moeite hebben om talent aan te trekken en te behouden. 

En het is niet alleen binnen uw organisatie dat ESG belangrijk is. Ethische en duurzame toeleveringsketens zijn een intrinsiek onderdeel van de ESG-discussie voor bedrijven die ervoor willen zorgen dat ze ver verwijderd zijn van kwesties als moderne slavernij of slechte ecologische praktijken. Het uitvoeren van een ESG due diligence bij uw bestaande en potentiële leveranciers zal u goed van pas komen. 

Maar, zoals bij elke complexe bedrijfsstrategie, zullen er mensen zijn die ‘shortcuts’ zoeken en hun prestaties overdrijven. Beschuldigingen van greenwashing zijn wijdverspreid, en hoewel onpartijdige ESG-ranglijsten steeds gebruikelijker worden, is er geen substituut voor onafhankelijk onderzoek naar elk bedrijf dat u wilt overnemen, waarin u wilt investeren of waarmee u een partnerschap wilt aangaan.   

ESG Due Diligence bij fusies en overnames 

Wanneer uw organisatie overweegt te fuseren of een ander bedrijf over te nemen, maakt due diligence al lang deel uit van het proces. In het verleden beperkte dit zich tot zaken als de balans, pensioenverplichtingen en soortgelijke financiële overwegingen. Tegenwoordig brengt elke fusie- en overnameactiviteit het risico met zich mee dat u uw bedrijf op één lijn brengt met een bedrijf dat uw ethiek niet deelt. Als een bedrijf een minder strenge houding aanneemt ten opzichte van milieu-, sociale en bestuurskwesties, kan dat een bedreiging vormen voor uw winstgevendheid, naleving van regelgeving en reputatie. 

Corporate finance specialist Moore merkt op dat “het feit dat een bedrijf er niet in slaagt de belangrijkste ESG-factoren in zijn bedrijfsvoering te begrijpen en op de juiste manier aan te pakken, steeds meer wordt gezien als een aanzienlijk risico voor de waarde van het bedrijf op de lange termijn.” Dit is geen risico dat een overnemer wil nemen; wat misschien een aantrekkelijke kans leek om uw bedrijf uit te breiden, verandert in een reputatie- en financiële nachtmerrie. 

ESG Due Diligence bij investeringsbeslissingen 

Beleggers willen er tegenwoordig zeker van zijn dat de bedrijven waarin ze beleggen een ethisch, duurzaam en goed bestuurd beleid voeren. Sterke ESG-prestaties kunnen niet alleen uw balans verbeteren, maar het ook makkelijker en goedkoper voor u maken om geld te lenen. 

Sommige banken koppelen rentetarieven op zakelijke leningen aan de ESG-status van het bedrijf, zoals ING in 2017 deed bij een lening aan Philips. Als potentiële beleggingen zijn organisaties die sterk presteren op ESG-metrics dus eerder een goede gok met stijgende beleggingsrendementen en minder volatiele aandelenkoersen. Ze hebben ook minder kans om failliet te gaan. 

Het uitvoeren van nauwgezette ESG due diligence bij het nemen van investeringsbeslissingen is daarom niet-onderhandelbaar, vermindert uw risico’s en verhoogt mogelijk de voordelen van elke investering. 

ESG Due Diligence in uw toeleveringsketen 

Buiten uw organisatie kijken naar bedrijven waarmee u samenwerkt en zaken doet, moet een fundamenteel aspect zijn van uw ESG due diligence. Uw leveranciers en alle organisaties die namens u handelen, zijn een verlengstuk van uw bedrijf; als zij falen op het gebied van ESG, zal ook uw naam worden aangetast. Door leveranciers en zakenpartners door te lichten op hun milieu-, sociale en bestuursstrategieën kunt u er zeker van zijn dat uw aankoopbeslissingen en strategische partnerschappen geen ESG-risico’s voor uw organisatie inhouden.   

Hoe ermee aan de slag gaan?  

Starten met ESG due diligence kan overweldigend lijken, met een overvloed aan overwegingen en mogelijke criteria. Maar als u het in een aantal eenvoudige stappen opsplitst, wordt het proces beter beheersbaar: 

1. Wees duidelijk over uw ESG-standpunt en prioriteiten. ESG is een breed begrip, dat alles omvat van koolstofvoetafdruk tot planning van de opvolging van bestuursleden. 

Stel uzelf een aantal vragen over de ESG-benadering van uw organisatie. Welke elementen van ESG zijn het belangrijkst voor uw organisatie? Welke vormen het grootste risico? Waar wilt u in de toekomst naartoe op het gebied van ESG? Hoe zou een overnamedoelwit, investering of leverancier eruit moeten zien om in lijn te zijn met uw antwoorden? Stel vervolgens een ESG due diligence checklist op die uw prioriteiten op basis van risico’s en kansen weerspiegelt. 

2. Maak gebruik van bestaand beleid. Waarschijnlijk beschikt u al over een due diligence checklist voor bedrijfstransacties, onboarding van leveranciers of investeringsbeslissingen. Uw huidige due diligence processen zouden de basis moeten vormen van uw ESG due diligence; als u een proces heeft dat werkt, neem dan vragen en gegevensverzoeken over ESG op in die bestaande aanpak.

Sommige organisaties maken gebruik van een derde partij om due diligence namens hen uit te voeren, misschien hun advocatenkantoor of een andere adviseur. Als dit voor u het geval is, zorg er dan voor dat zij op de hoogte zijn van uw doelstellingen om uw due diligence uit te breiden met ESG. 

3. Onderzoek de mogelijkheden van technologie om uw ESG due diligence te ondersteunen. Het kan gaan om het gebruik van meetgegevens of outputs van een oplossing voor ESG-governance die u al gebruikt om uw inspanningen te meten en uw due diligence-checklist te onderbouwen. Het kan ook betekenen dat u deze due diligence vastlegt in een bedrijfseigen oplossing. Hoe u er ook gebruik van maakt, technologie kan uw ESG-meet- en due diligence-processen faalveiliger, gestroomlijnder en effectiever maken.

 Als u op zoek bent naar ESG-software, kunt u deze kopersgids gebruiken om u te helpen bij uw zoektocht. De gids behandelt de vragen die u moet stellen, de antwoorden die u moet krijgen en de belangrijkste gebieden die organisaties moeten verkennen als ze op zoek zijn naar ESG-oplossingen.   

De rol van een ESG Due Diligence Checklist 

Bij het opzetten van een ESG due diligence raamwerk kan een checklist helpen. Een ESG due diligence checklist kan het volgende bevatten: 

  • Geografische informatie: Waar is het bedrijf actief? Wat is het regelgevingslandschap in elke geografische regio?
  • Sectorinformatie: In welke sector is het bedrijf actief; welke activiteiten onderneemt het? Heeft dit implicaties voor ESG, met specifieke risico’s of vereisten?
  • Structuur van de onderneming: Hoe complex is de structuur? Brengt dit risico’s met zich mee voor het toezicht op ESG? Geeft het bedrijf blijk van een geïntegreerde aanpak van ESG-risico’s voor zijn hele voetafdruk?
  • Financiële overwegingen: Aan wie heeft het bedrijf geld te danken? Zijn er ESG-implicaties voor eventuele schulden?
  • Prestaties op het gebied van regelgeving: Hoe heeft het bedrijf gepresteerd op het gebied van naleving van regelgeving? Zijn er gevallen van niet-naleving waarvan u op de hoogte moet zijn?
  • ESG-ranglijsten, ratings en bekendmakingen: Volgt het bedrijf best practices als het gaat om ESG-openbaarmakingen of kiest het voor een tick-box benadering om te voldoen aan verplichte rapportage? Hoe scoort het bedrijf ten opzichte van concurrenten op ESG-prestatiemaatstaven?
  • Reputatie: Is de organisatie het onderwerp geweest van negatieve berichten in de media, acties van aandeelhouders of andere reputatiekwesties? Welke resultaten levert een zoekopdracht op internet naar de bedrijfsnaam op?
  • Vragen als: Hoe beheert het bedrijf ESG-governance? Welke systemen en oplossingen bestaan er om ESG-risico’s te identificeren, prestaties te meten en mitigerende maatregelen te identificeren?

Maak de juiste beslissingen door ESG Due Diligence aan te scherpen 

ESG due diligence is in hoog tempo een niet-onderhandelbaar element aan het worden van elke strategische beslissing. Hoewel het complex is en ontmoedigend kan lijken, zullen uw bestaande due diligence-processen voor gewetensvolle en risicobewuste organisaties u waarschijnlijk een goede basis bieden voor alle ESG due diligence die u moet uitvoeren. Gebruik de bovenstaande checklist als basis voor de ESG-vragen die u in uw huidige aanpak moet verweven. 

Werk aan uw ESG-expertise  

Het lijdt geen twijfel dat ESG is verweven in bedrijfsstrategieën en -beslissingen – en terecht, want ESG-prestaties kunnen zo’n meetbare impact hebben op de prestaties. Maar de snelle opkomst van ESG van ‘leuk om te doen’ tot ‘zakelijke noodzaak’ – en het veelzijdige karakter ervan – kan ESG tot een formidabele uitdaging maken voor bedrijfsleiders. Velen voelen zich onvoldoende voorbereid om de toenemende kriticiteit van ESG-kwesties aan te pakken, met name rond klimaatverandering, waar de openbaarmakingsvereisten, verwachtingen en regelgeving snel evolueren. 

Daarom heeft Diligent het Climate Leadership Certificate Program gelanceerd. Het programma bereidt corporate leaders voor op het overzien van klimaatrisico’s en het identificeren van hoe duurzame groeistrategieën te creëren voor uw bedrijf in een wereld van klimaatverandering. 

Het programma wordt aangeboden in een interactief eLearning format en kan worden afgerond in slechts vier weken of 12 maanden, afhankelijk van uw beschikbaarheid en voorkeur. 

Meer informatie vindt u hier

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in