Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Bestuurswijzigingen bekend gemaakt bij opsplitsing Solvay

Bestuurswijzigingen bekend gemaakt bij opsplitsing Solvay

Tegen eind dit jaar moet de opsplitsing van de 160 jaar oude chemiereus Solvay, in Solvay en Syensqo, rond zijn. In de marge van de kwartaalresultaten maakt het bedrijf vrijdag bekend wie aan het hoofd komt te staan van beide bedrijven. Huidig Solvay-CEO Ilham Kadri zal Syensqo leiden, terwijl Philippe Kehren CEO wordt van Solvay.

solvay
Philippe Kehren en Ilham Kadri

Als de splitsing tijdens een buitengewone algemene vergadering, op 8 december, wordt goedgekeurd, dan zal Syensqo drie dagen later op de beurs van Brussel geïntroduceerd worden. 

Solvay kondigde de splitsing in twee aparte beursgenoteerde bedrijven al in maart 2022 aan. De bedrijfsnaam wordt behouden voor de activiteiten rond essentiële chemicaliën, zoals soda en peroxide. Die waren in 2022 goed voor een omzet van 5,6 miljard euro en een onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) van 1,3 miljard euro.

Toekomstig CEO Philippe Kehren leidt nu de globale business unit Soda Ash & Derivatives. Alexandre Blum, nu nog financieel directeur bij de afdeling natriumbicarbonaat, wordt CFO, en Lanny Duvall wordt COO. Eerder was hij dat ook bij Heubach. Bij Solvay klimt Pierre Gurdjian op tot voorzitter van de raad van bestuur

In Syensqo zullen de activiteiten rond gespecialiseerde materialen en consumptiegoederen terechtkomen. Het gaat bijvoorbeeld om lichte materialen voor auto’s of vliegtuigen. De tak vertegenwoordigde in 2022 een omzet van 7,9 miljard euro en een onderliggende brutobedrijfswinst van 1,9 miljard euro. 

Kadri krijgt Christopher Davis als CFO, die eerder dezelfde functie bekleedde bij Orica Limited. Hervé Tiberghien, sinds 2019 Chief People Officer bij Solvay, wordt COO. Voorzitter van de raad van bestuur wordt Rosemary Thorne. Nu zetelt ze al in de raad van bestuur van Solvay.

ChairSolvay
Pierre Gurdjian en Rosemary Thorne

Nicolas Boël, een nakomeling van oprichter Ernest Solvay, zit tot de opsplitsing de raad van bestuur van Solvay voor. Hij verlaat binnenkort het bedrijf na meer dan 30 jaar activiteit bij Solvay en Solvac, waarvan 12 jaar als voorzitter.

Op 13 november staat voor beide bedrijven een ‘capital markets day’ gepland. Solvay, met hoofdkwartier in Brussel, werd opgericht in 1863. Het bedrijf telt momenteel meer dan 22.000 werknemers in 61 landen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in