Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.

Cybersecurity committee maakt opgang in de raad van bestuur

Tegen 2025 zal ongeveer veertig procent van alle grote bedrijven een ‘cybersecurity committee’ hebben dat onder leiding staat van een lid van de raad van bestuur. Dat voorspelt Gartner. Momenteel is in nauwelijks tien procent van de bedrijven zo’n orgaan geïnstalleerd.

Het cybersecurity-committee is maar een van de veranderingen die Gartner ziet opduiken in de toekomst. De coronapandemie heeft bij veel ondernemingen duidelijk gemaakt welke gevaren en risico’s er verbonden zijn aan de uitdijende digitale voetafdruk van ondernemingen. 

Volgens een enquête van het marktonderzoeksbureau worden cyberrisico’s momenteel als de op een na grootste risicobron voor ondernemingen gepercipieerd, na risico’s met betrekking tot regelgeving. 

Toch zijn er relatief weinig bestuurders die er vertrouwen in hebben dat hun bedrijf goed beveiligd is tegen een cyberaanval.

In de toekomst zullen ciso’s (chief information security officers) allicht meer toezicht gaan ervaren van raden van bestuur, is de verwachting. Al zullen ze tegelijk ook meer steun en middelen gaan krijgen. 

Gartner denkt ook dat tegen 2024 zestig procent van de ciso’s ook cruciale partnerschappen zullen aangaan met belangrijke leidinggevenden in verkoop, financiën en marketing, tegenover minder dan twintig procent vandaag.

Geschoold personeel

Een en ander moet afscheid nemen van de silo-aanpak die vandaag in veel bedrijven geldt rond cybersecurity. Zo voorspelt Gartner dat tegen 2025 de helft van ‘asset-intensieve’ bedrijven, zoals energie, maakindustrie, transport, alle securityteams (cybersecurity, fysieke beveiliging, supply chain-beveiliging) zal samenvoegen onder een chief security officer. Die zal dan rechtstreeks rapporteren aan de ceo. 

Een ander probleem rond security is dat veel bedrijven het lastig vinden om hiervoor genoeg geschoold personeel aan te trekken. Een oplossing daarvoor is werken op afstand; almaar meer securityprofessionals zullen in de toekomst van thuis uit werken. Om het personeelsprobleem op te lossen, raadt Gartner aan om kandidaten te screenen die buiten de traditionele security-scope vallen en deze zelf op te leiden. 

Bron: Computable

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in