Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Board Insights: Bestuur en ethiek op 11/10 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • “Economische situatie bij Vlaamse bedrijven verslechtert zienderogen”

“Economische situatie bij Vlaamse bedrijven verslechtert zienderogen”

De economische situatie bij bedrijven in Vlaanderen gaat zienderogen achteruit. Dat zegt ondernemersorganisatie Voka, op basis van een rondvraag bij 650 Vlaamse ondernemingen. Vooral in de industrie en in de bouw is er reden tot bezorgdheid, klinkt het.

“De industrie verwacht voor heel 2023 een achteruitgang van de economische activiteit met 6 procent, in de bouwsector bedraagt die zelfs 8 procent. Een kwart van de grote industriële bedrijven doet al een beroep op tijdelijke werkloosheid, een ander kwart overweegt het in de komende maanden. Alles wijst erop dat er economisch onweer op komst is”, waarschuwt Voka.

De ondernemersorganisatie ziet verschillende verklaringen zoals de hoge loon- en energiekosten, het personeelstekort en de geopolitieke spanningen. “Die zorgen voor een snel afkalvende vraag, vooral vanuit het buitenland. Onze bedrijven verliezen in sneltempo concurrentiekracht.” Bij zes op tien bedrijven liggen de orders onder het normale niveau en vier op de tien verwacht nog een verdere daling de volgende maanden. “De ondernemingen verwachten een daling van de omzet met gemiddeld 2,6 procent voor heel het jaar 2023. In eenzelfde enquête afgenomen in augustus verwachtten ze nog een omzetstijging met 2,5 procent”, merkt Voka op.

Daarnaast doen steeds meer bedrijven een beroep op tijdelijke werkloosheid; één op de zeven overweegt in de komende zes maanden zelfs een herstructurering door te voeren, klinkt het nog. Eén op de drie verlaagt ook zijn investeringsplannen. 

Voka pleit dan ook om een aantal structurele handicaps voor bedrijven, zoals de hoge loon- en energiekosten, de krappe arbeidsmarkt en onzekerheid rond vergunningen, weg te werken. “We vragen de politiek met aandrang om nu actie te ondernemen en de noodzakelijke hervormingen door te voeren. De verkiezingen van volgend jaar zijn geen alibi om niets meer te doen. Neem op korte termijn maatregelen voor het voor sommige bedrijven te laat is. We kunnen ons niet permitteren om een jaar niets te doen en ondertussen onze economie, onze groei en onze welvaart op het spel te zetten”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.  Hij verwacht daadkracht van zowel de federale als de Vlaamse regering, bijvoorbeeld door de verlaging van patronale bijdragen te verlengen, uitstel voor RSZ-werkgeversbijdragen toe te kennen aan bedrijven die het moeilijk hebben, of korting te verlenen op de nettarieven voor energie-intensieve bedrijven. Van de Vlaamse regering verwacht Voka onder meer een snelle goedkeuring van een beter onderbouwd stikstofdecreet, en een nieuw financieringsinstrument voor industriële klimaatinvesteringen.

Belga
Foto: Voka

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in