Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Opleiding: Board Insights: 4 sessies, volgende sessie op 24/05 • Schrijf je hier in

Search
Close this search box.
 • Home
 • >
 • Nieuws
 • >
 • Een derde van mid-market M&A-deals is grensoverschrijdend

Een derde van mid-market M&A-deals is grensoverschrijdend

Group of young business people making a deal at a meeting in the office

In de afgelopen vijf jaar zijn er bijna 20.000 grensoverschrijdende fusies en overnames gerealiseerd met middelgrote bedrijven, die buiten hun eigen grenzen op zoek gaan naar groeimogelijkheden.

Deze resultaten blijken uit de nieuwste editie van het Moore Global Cross-border Mid-market M&A Compass, een studie die jaarlijks de gerealiseerde en aangekondigde M&A-transacties in dit belangrijke segment van de markt analyseert.

Het Compass-rapport wordt vandaag gelanceerd door Moore Global Corporate Finance in samenwerking met Vlerick Business School en omvat meer dan 40.000 aangekondigde transacties in 2023.

Resultaten van de studie

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

 • 35% van alle M&A-deals in het mid-market segment zijn nu grensoverschrijdend.
 • De gemiddelde dealgrootte van grensoverschrijdende mid-market transacties is gegroeid van € 42,4 miljoen in 2019 naar € 47,4 miljoen in 2023 – een stijging van 12%.
 • 62% van alle grensoverschrijdende fusies en overnames vond vorig jaar plaats in het mid-market segment.
 • Noord-Amerikaanse kopers staan in voor vier van de tien grensoverschrijdende deals in dit segment.
 • Meer dan de helft van de grensoverschrijdende transacties in het mid-market segment gebeurden in de sectoren IT en Healthcare.

“Grensoverschrijdende fusies en overnames zijn altijd complexer geweest dan binnenlandse deals, maar het Compass-rapport van dit jaar bevestigt het voortdurend strategisch belang ervan voor bedrijven die duurzaam willen groeien. Met onze brede ervaring en competentie zijn we als internationale corporate finance adviseurs in staat om cliënten te helpen bij elke grensoverschrijdende deal, startend van deal sourcing over de onderhandelingen en tot de structurering in alle complexiteit.”

Philippe Craninx, voorzitter van Moore Global Corporate Finance

België is een netto-investeerder in cross-border Mid-market M&A. Het saldo van uitgaande versus inkomende overnames is +11: concreet werden in 2023 26 Belgische overnames in het buitenland en 15 buitenlandse overnames in België geregistreerd in het mid-market segment.

In euros betekent dit een positief saldo van meer dan € 467 miljoen (hoger bedrag geïnvesteerd in het buitenland dan omgekeerd). Wat betreft sectoren volgt België de internationale trends, met een focus op Healthcare en IT, maar opmerkelijk genoeg ook op Food & Beverage. De Verenigde Staten blijven zowel de belangrijkste doelmarkt als de voornaamste koper van Belgische bedrijven in het mid-market segment.

“Het grensoverschrijdende mid-market segment is een niche, maar uit de studie blijkt dit wel degelijk een essentieel deel van de totale fusie- en overnamemarkt met een eigen ontwikkeling. Net als andere segmenten werd de mid-market geconfronteerd met uitdagingen in 2023, waarbij dit segment stabieler bleek te zijn in termen van gemiddelde dealwaarde dan andere delen van de markt.”

Kerstin Fehre, Professor Strategie aan Vlerick

Het volledige rapport is downloaden via deze link

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

 • Yves van Durme
 • Rachid Et-Taïbi
 • Pieter Bourgeois
 • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in