Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Eurogroepvoorzitter spreekt vertrouwen uit in stabiliteit bancair systeem

Eurogroepvoorzitter spreekt vertrouwen uit in stabiliteit bancair systeem

De stabiliteit van het bancair systeem in de eurozone is dan wel verzekerd, maar waakzaamheid blijft geboden. Dat is de boodschap die Paschal Donohoe, de voorzitter van de eurogroep, vrijdag zal geven aan de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden. Zij zijn in Brussel bijeen voor hun eurotop.

Op de tweede dag van hun bijeenkomst nemen de leiders van de landen die met de euro betalen afscheid van hun collega’s van de zeven andere EU-lidstaten. Donderdag werden alle onderwerpen van de traditionele Europese lentetop reeds afgehandeld.

De eurotop staat in het teken van recente economische ontwikkelingen in de eurozone. Eurogroepvoorzitter Donohoe en voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde zullen de leiders daarover briefen. Voor hij de vergadering binnenging, zei Donohoe dat wat hem betreft de stabiliteit van het bancair systeem verzekerd is. Na het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en Signature Bank en de overname van het zwalpende Crédit Suisse door UBS doemden herinneringen op aan de financiële crisis van vijftien jaar geleden.

“Ik heb veel vertrouwen in de hoeveelheid liquiditeit en de veerkracht die ons bancair systeem heeft opgebouwd. En ik geloof dat de nationale en Europese regulatoren daar een belangrijke rol in hebben gespeeld”, zei Donohoe. “Ik geloof dat we over de reserves en de weerbaarheid beschikken om de stabiliteit te verzekeren.”

Maar dat betekent niet dat Europa zelfgenoegzaam mag zijn, vulde de Ier aan. “Het is van vitaal belang dat we de ontwikkelingen blijven volgen én dat we de beleidsbeslissingen die we hebben genomen ook daadwerkelijk implementeren.” Donohoe waarschuwde dat het cruciaal is dat tegen 1 januari 2024 het Europees noodfonds ESM helemaal in stelling is gebracht om als ‘vangnet’ te dienen voor het afwikkelingsfonds SRF, dat aangesproken kan worden om probleembanken op te doeken. Het akkoord om het ESM daarvoor op te tuigen dateert van eind 2020, maar het ratificatieproces in de lidstaten is nog steeds niet afgerond.

Nog volgens Donohoe is het wachten op voorstellen van de Europese Commissie om de depositogarantiesystemen te versterken. Ook dat past in de voltooiing van de bankenunie die in de crisisjaren werd gelanceerd. Wat de hoge inflatie en de stijgende rentes betreft, zei Donohoe dat het begrotingsbeleid in de eurolanden aan die nieuwe realiteit moet worden aangepast. “We moeten weliswaar steun blijven geven aan onze samenlevingen, vooral aan de zwaksten, maar maatregelen die de vraag omhoogstuwen en dus ook de prijzen verhogen, zijn niet langer gerechtvaardigd.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in