Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Euronav houdt aandeelhoudersvergadering zonder CEO en duidt nieuwe bestuurders aan

Euronav houdt aandeelhoudersvergadering zonder CEO en duidt nieuwe bestuurders aan

Nadat Hugo De Stoop dinsdag “in onderling overleg” vertrok als CEO bij Euronav, heeft de tankerrederij woensdag noodgedwongen haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gehouden zonder CEO. Er werden twee nieuwe onafhankelijke bestuurders goedgekeurd: de Belgische Julie De Nul en de Noor Ole Henrik Bjørge.

Ondanks de mooie cijfers die het bedrijf kan voorleggen, vaart Euronav al meer dan een jaar door woelig water. Inzet van de strijd was een fusie met sectorgenoot Frontline. De Belgische familie Saverys, die via CMB 24,99 procent van de aandelen van Euronav bezit, botste frontaal met de Noor Frederiksen en zijn entourage, die 26,46 procent bezitten. 

Frederiksen wou initieel dat zijn bedrijf Frontline zou fuseren met Euronav, om zo uit te groeien tot de absolute top in de markt van olietankers. De familie Saverys kon de fusie echter blokkeren, vanwege een andere, meer groene visie, op de toekomst van Euronav. 

CEO ad interim is momenteel de CFO, Lieve Logghe. Zij moet de komende maanden het schip stabiel houden. “Geef ons de tijd om een strategie uit te zetten”, zei Logghe woensdag tegen de aandeelhouders, van wie een groot deel de fusie met Frontline helemaal geen slecht idee vond. 

Een profiel voor een nieuwe CEO is er voorlopig niet bij Euronav. “Alles zal door de mallemolen worden gehaald”, meent Logghe. “We moeten nu kijken welke richting we willen inslaan. De mayonaise moet binden, maar we hebben vertrouwen dat de sector voor een goede periode staat en we zijn klaar om cashflow te genereren.”

Toch kan de onzekerheid over een nieuwe CEO niet té lang duren, stelt Logghe. Verwacht wordt dat een nieuwe stuurman over enkele maanden zal worden aangeduid. Over de aanstelling van de twee nieuwe bestuurders zegt Logghe dat zij wel degelijk onafhankelijk zijn. “We zullen waken over hun rol”, aldus nog de CFO. 

De komende jaren zou Euronav in theorie goed moeten boeren. China heeft nog minstens tien jaar heel wat olie nodig. En ook de voorbije jaren kon Euronav profiteren van een uitstekende tankermarkt. Door de oorlog in Oekraïne moest Russische olie plots heel wat verder vervoerd worden, waardoor het de sector voor de wind ging. Meer mijlen, betekenen immers meer geld. 

Euronav boekte vorig jaar een nettowinst van zowat 202 miljoen dollar. De winst voor aftrek van de interesten, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) bedroeg maar liefst 421 miljoen dollar. De balans van het bedrijf ging met de aankoop en bouw van nieuwe schepen boven de vier miljard dollar. 

Wereldwijd zijn de schepen in de tankersector erg oud. Zo is 25 procent van de schepen ouder dan 15 jaar. Daar wil Euronav – dat zowat 70 schepen heeft – handig gebruik van maken door in te zetten op vlootverjonging. De nieuwe schepen moeten, als het aan de familie Saverys ligt, ook snel vergroenen. Dat kan door trager te varen, maar ook door in te zetten op andere brandstoffen. 

Daarnaast zegt Euronav dat het de goede kant uitgaat met de zogenaamde “dark fleet”. Dat zijn schepen die olie vervoeren met illegale olie uit Venezuela, Iran of Rusland. “Die schepen zijn oud en zullen op termijn verdwijnen”, klinkt het. “Dat is goed nieuws.”  De Stoop blijft voorlopig beschikbaar als adviseur bij Euronav, al was zijn positie als CEO onhoudbaar geworden. De Stoop stond zelf achter de fusie met Frontline. Wanneer Frontline de fusie uiteindelijk annuleerde, stapte De Stoop naar de rechtbank voor een arbitrageprocedure op te starten. Zijn vertrek geeft de familie Saverys wel de kans om eindelijk hun visie om te zetten in praktijk. “Als dit een voetbalmatch zou zijn, zitten we in minuut 88, we moeten enkel nog binnekoppen”, besluit Alexander Saverys.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in