Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Federale regering schendt regels goed bestuur van Nationale Bank

Federale regering schendt regels goed bestuur van Nationale Bank

De federale regering vraagt de Nationale Bank (NBB)  om Pierre Wunsch tijdelijk in functie te houden als gouverneur. Premier Alexander De Croo heeft daarover een officiële brief gestuurd naar de Nationale Bank, schrijft de Tijd en is in regeringskringen bevestigd.

Het mandaat van Wunsch liep op 1 januari af. De regeringspartners raakten het nog niet eens over een verlenging, waardoor de NBB zonder gouverneur dreigde te vallen

Een nieuw mandaat voor Wunsch had een formaliteit moeten zijn, maar op de laatste vergadering voor het kerstreces raakte de regeringstop het niet eens over een aantal dossiers, waardoor ook de verlenging van het mandaat van de NBB-gouverneur geblokkeerd raakte.

ECB-topvrouw Christine Lagarde zou nu ingestemd hebben met een overgangsregeling, op voorwaarde dat Wunsch na de vakantie zo snel mogelijk een nieuw mandaat krijgt.  Die overgangsregeling bestaat erin dat de premier en de minister van Financiën een officiële brief sturen naar de NBB met de vraag om Wunsch  “ten uitzonderijke titel” en voor “een korte periode'” in functie te houden om zo de continuïteit te garanderen.

Het uitblijven van die beslissing zorgt voor een aantal juridische onzekerheden. De rol van de Gouverneur is cruciaal voor de goede werking van de Bank als publieke instelling. De Gouverneur is bovendien van rechtswege lid van de Raad van Bestuur van de ECB, het hoogste besluitvormend orgaan van het Eurosysteem waarvan de Bank integraal deel uitmaakt. Voorts is de Gouverneur van rechtswege lid van de Raad van Bestuur van de Bank voor Internationale Betalingen.

De Regentenraad van de Nationale Bank van België is op 2 januari bijeengekomen onder het voorzitterschap van Mevrouw Claire Tillekaerts. Als besluitvormend orgaan met de ultieme bevoegdheid inzake governance van de Bank, heeft het geoordeeld dat een voorlopige maatregel zich opdringt om de continuïteit en operationele werking van de Bank te vrijwaren. Aldus heeft de Regentenraad positief gevolg gegeven aan de vraag van de Eerste Minister en de Minister van Financiën en aan Wunsch gevraagd om zijn opdracht als Gouverneur tijdelijk verder te zetten totdat de Regering een formele beslissing heeft genomen over het mandaat.

De Regentenraad betreurt ten zeerste de schending van de regels van good governance door de federale regering, aldus een officieel persbericht van de Nationale Bank.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in