Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in

Search

Nieuw: Book & Boards Event op 12/05
Bekijk de sprekers

Event: Books & Boards (4de editie) op 21/06 • Schrijf je hier in
Search
Close this search box.
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • “Fossiele brandstoffen hebben nog een rol te spelen”

“Fossiele brandstoffen hebben nog een rol te spelen”

Fossiele brandstoffen hebben nog een rol te spelen in de nabije toekomst. Dat zegt Sultan Ahmed al-Jaber, voorzitter van de klimaattop COP 28. In de strijd tegen de klimaatopwarming zet al-Jaber vooral in op technologie om CO2 te capteren. “We weten dat fossiele brandstoffen de komende tijd zullen noodzakelijk zijn om te kunnen voldoen aan de energetische noden wereldwijd”, verklaarde hij tijdens een persconferentie aan het eind van de Dialoog van Petersberg, een voorbereidende vergadering voor COP 28 die eind november in Dubai wordt gehouden.

De voorzitter van de COP 28, die ook eigenaar is van de grote petroleumreus ADNOC, herhaalde zijn vraag om tegen 2030 de productie van hernieuwbare energie te verdrievoudigen. “Onze focus moet liggen op het uitfaseren van de uitstoot van alle sectoren, of het nu gaat om olie en gas of industrieën met een hoge uitstoot”, vertelde hij op een persconferentie samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock.

Volgens hem zou de doelstelling worden bereikt door “voort te bouwen op en te kapitaliseren op bestaande, nieuwe en opkomende technologieën”, waaronder technologie voor CO2-afvang en -opslag. Maar deze oplossing, die met name als erg duur wordt beoordeeld, overtuigt een aantal ngo’s niet.

“We kunnen niet beweren dat de oplossing voor de klimaatcrisis ligt in onbetrouwbare en ongeteste technische oplossingen die zullen leiden tot nieuwe risico’s en nieuwe bedreigingen”, reageerde Tasneem Essop, uitvoerend directeur van het Climate Action Network in een persbericht. “We hebben echte klimaatoplossingen nodig, niet een paar speculatieve technologieën om de existentiële dreiging van klimaatverandering het hoofd te bieden”, zegt Lavetanalagi Seru, regionaal coördinator van het Pacific Islands Climate Action Network. Deze ngo’s hebben de voorzitter van de COP opgeroepen om zich vastberaden in te zetten voor de geleidelijke uitbanning van alle fossiele brandstoffen. “Sultan Ahmed al-Jaber moet zich niet blijven verschuilen achter de blokkeerders. De onderhandelaars moeten verder gaan en een sterke en verenigde coalitie vormen voor de uitstap uit fossiele brandstoffen”, aldus Andreas Sieber, lid van het Climate Action Network.

Belga

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met je netwerk

Abonneer je en krijg:

Nieuwsbrief

Krijg een melding bij nieuwe publicaties

Kom naar Books & Boards op 12/5

De Bestuurder en Lannoo Campus lanceren een unieke samenwerking. Met een tweejaarlijks event brengen we auteurs en bestuurders samen om over actuele uitdagingen en strategische topics te reflecteren.

Sprekers:

  • Yves van Durme
  • Rachid Et-Taïbi
  • Pieter Bourgeois
  • Ann Claes

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf in real time op de hoogte!

Meer dan 5000+ professionals schreven zich reeds in